ТУАРЕЗИ ПОСЛЕ ПОБЕДЕ НАД ВАГНЕРОМ ОБЈАВИЛИ ОПШТУ МОБИЛИЗАЦИЈУ И ПОЗВАЛИ ДИЈАСПОРУ ДА ИМ СЕ ПРИКЉУЧИ ДА НА ТЕРИТОРИЈИ 5 ДРЖАВА СТВОРЕ СВОЈУ!

Туарези у свом саопштењу позивају „сву омладину Азавада из свих делова свог региона, као и оне који живе у иностранству, на универзалну мобилизацију

Туарези су објавили општу мобилизацију

Туарешки сепаратисти ЦСП – ДПА објавили су 30. јула саопштење у којем позивају на општу мобилизацију.

Туарези кажу да „они сада доживљавају историјске тренутке у којима постоји само један херој – а ово је војска Азавада. Све снаге земље сада се морају ујединити за један циљ, а овај циљ су Азавад и народ Азавада .”

Туарези у свом саопштењу позивају „сву омладину Азавада из свих делова свог региона, као и оне који живе у иностранству, на универзалну мобилизацију и придруже се ’својој браћи’ у одбрани своје домовине“.

„Ово путовање је дуго и морамо се наоружати храброшћу, одлучношћу, оптимизмом и великом надом да изградимо Азавад из наших снова.

Овде је вредно приметити да огроман број азавадске омладине живи сасвим срећно у Европи од бенефиција, и држи Азавад и сличне говоре о вишим стварима са истим жаром са којим их сада позивају да се врате и узму оружје.

Још детаља

Туарези су народ берберске групе, припадају семитско-хамитској групи народа. Себе називају Имошак. Живе у централној Сахари и организовани су у неколико племенских савеза. Процене говре да их има више од милион. Баве се сточарством номадским или полуномадским. Гаје козе, овце, камиле и магарце. У пустињским оазама где има воде, баве се и земљорадњом.

Поједини познаваоци овог дела Африке говоре да они заправо и немају никакве везе ни са: ИСИС-ом, нису Ал-Каида, нису ЈНИМ и не желе да имају калифат Сахел/Магреб.

Туарези сматрају да полажу право на територије од Нигера и јужног Алжира, и што је најважније, желе да формирају независну државу.

Познати су по изненадним нападима, а побуна у Малију није нова и датирају знатни раније још од формирања државе Мали француског колонијалног повлачења што им није омогућило да добију на заступљеност, нису се сложили око устава, а етничко насиље закомпликовало је њихову укупну интеграцију.

Преко свог организованог покрета, Националног покрета за ослобођење Азавада (МНЛА) 2012. године, поново су се побунили и затражили своју независност на северу.

Проблем је био у томе што су Ансар Дине и АКМИ, које су терористичке групе, хтеле да искористе прилику да апсорбују Азавад и створе калифат. Што се, заправо, није догодило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *