АЛБАНСКИ ПИЛОТИ УСПЕШНО ЗАВРШИЛИ ПРВУ ФАЗУ ОБУКУ ЗА УПРАВЉАЊЕ СА ХЕЛИКОПТЕРИМА UH-60А “Black Hawk”

Механичари који се баве одржавањем летелица имали су проверу стеченог знања са чиме је реализована прва фазе обуке

Шест месеци пошто је Албанија успешно набавила да вишенаменска транспортна хеликоптера UH-60А “Black Hawk” група пилота и механичара завршила је успешно обуку, саопштио је албански министар одбране Нико Пелеши.

Прва два хеликоптера UH-60А “Black Hawk” допремљена су била америчким транспортним авионом Ц-17 Глобемастер на аеродром Ринас код Тиране, а почетком јула пилоти који ће летети овим хеликоптером су имали свој самостални лет, односно без инструктора су управљали овом летелицом.

Такође механичари који се баве одржавањем летелица имали су проверу стеченог знања са чиме је реализована прва фазе обуке.

” Пилоти и техничари сертификовани су за обављање операција по завршетку прве фазе обуке од стране америчких инструктора.

“Историјски долазак првих хеликоптера УХ-60 Блек Хок са транспортним авионом Ц-17 у Тирану како би доставио прву наруџбину Албаније за хеликоптере Блек Хок, има зациљ јачање способности Албанског ваздухопловства и могућности спровођења медицинске евакуације имисија трагања. Сједињене Државе се поносне на снажно партнерство са Албанијом у области одбране”, саопштила је амбасада САД у Тирани.

РВ Албаније

Албанија, некада чланица Варшавског пактa је била опремљена прво руским Ми-1 и Ми-4 хеликоптерима, а онда и кинеским Z-5 који су били једини музејски оперативни примерци.

Први кораци учињени су у обнови хеликоптерске флоте. Албанија је иначе једина држава на Балкану која нема борбену авијацију него само хеликоптере, како транспортне, тако и борбене.

Распоред количински хеликоптера је следећи:

AgustaWestland AW109 1, Bell 205 3, Bell 206 5, борбени хеликоптер BO-105 4, два комада H-145, “Super puma” H215M/AS532 четири комада.

Албанија је друга земља на Балкану после Хрватске која већ поседује четири вишенаменска транспортна хеликоптера UH-60А “Black Hawk”, а планирана је набавка још укупно осам хеликоптера.

Своје интересовање за ову летелицу исказале су и такозване КБС снаге самозваних власти у Приштини, али за сада нема такве потврде још бар званично.

4 коментара на “АЛБАНСКИ ПИЛОТИ УСПЕШНО ЗАВРШИЛИ ПРВУ ФАЗУ ОБУКУ ЗА УПРАВЉАЊЕ СА ХЕЛИКОПТЕРИМА UH-60А “Black Hawk”

  1. Ако ја ете да су “пилоти завршили обуку управљања са хеликоптерима” онда то значи пилоти и хеликоптери су завршили обуку управљања нечим, тј. да су ту обуку обављали скупа! Речца са је прилог за друштво и употребљена на овом месту даје то значење. Исправно је казати да су пилоти завршили обуку управљања хеликоптерима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *