УКРАЈИНСКИ ФРОНТ ИЗ 2014. ПОЉУЉАН. РУСИ ТАЈНИМ ТУНЕЛОМ ИЗНЕНАДИЛИ БРАНИОЦЕ. БОРБЕ У ЊУ-ЈОРКУ

Донбас. Руска армија бележи озбиљан помак на фронту у Донбасу. Украјинска одбрана попушта на неколико битних праваца. Нема сумње да су ове промене последица извлачења искусних резерви из Донбаса како би се “гасио пожар” у Харковској области.

Руски упад у Харковску област полако растерећује одбрану Донбаса. Наиме, Оружане снаге Украјине су биле принуђене да на новонасталом фронту ангажују значајне снаге, најчешће њиховим прегруписавањем управо са Донбаса. Протекло је два месеца од отварања новог фронта у Харковској области а последице видимо и на делу фронта који годинама није био активан. Реч је о простору у близини града Горловке, Донбас.

Фронт код Горловке коначно пробијен

Донбас. Оружане снаге РФ нису предузимале никаква офанзивна дејства од почетка рата на овом правцу. Реч је о добро утврђеној линији која се практично није померала 10 година. Протекле недеље су Руси имали значајне пробоје, а том приликом нису заузете само прве линије одбране већ се отишло и знатно даље. Ударило се на неколико главних циљева. Насеље Пивничне (Кирово) и Њу-Јорк. Насеље Шуми је пало практично истог дана. Командант јуришног одреда “Ветерани” описао је пробој кроз снажно утврђену линију. По његовим речима, уз помоћ механизације и инжењерије, ископан је тунел до непријатељских положаја. Тунел био дугачак чак 3 км. Руски јуришни одред затекао је украјинске браниоце “у бермудама са чајем”. Изгледа да је лукавство које је примењено код Авдејевке поново донело успех. Силовито се напредовало и код насеља Њу-Јорк. Тамо су у току битке у самом насељеном месту.

Без обзира на лукавство и фактор изненађења, нема сумње да су успеху у Донбасу кумовали и све разуђенији положаји ОСУ. Украјинско руководство је на север слало бројне јединице, нарочито у Волчанск. Украјинска логистика је све оптерећенија. Украјинци се жале и на нове технологије у примени беспилотних летелица. Наводе да Руси опремају своје дронове са двоструким батеријама, а да су БПЛ неуочљиве те губе и на десетине возила далеко од линије фронта. Јасно је да Украјинци у Донбасу губе дах. Поред сталног напредка ка западу од Очеретина, према стратешки важном Прогресу и северно ка ауто-путу Т-0504, Руси су сада нападе интензивирали на новом правцу ка Торецку. Сви ови правци напада воде до финалних стратешких циљева – Покровск, Константиновка и Часов Јар. Још жешћи притисак на северу, или евентуално отварање новог фронта би могло да доведе до колапса украјинске одбране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *