РУСКИ НАПАДИ ИЗАЗИВАЈУ ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИСПОРУКЕ АВИОНА F-16 УКРАЈИНИ

Тврдње Русије да је напала три украјинске ваздушне базе у исто толико дана, разоткриле су рупе у способностима противваздушне одбране Кијева и покренуле питања о томе како ће заштитити флоту ловаца F-16 који треба да стигну у земљу.

Поред губитака опреме, руски напади представљају велики симболични ударац за Кијев, пет месеци након што је речено да је његов приоритет за 2024. годину да стекне потпуну контролу над небом.

Министарство одбране Русије саопштило је да је уништило најмање шест украјинских авиона и хеликоптер у ракетним нападима на три одвојене базе током недеље, објављујући извиђачке снимке напада дроном.

У најозбиљнијем удару, тврди се да је пет украјинских борбених авиона СУ-27 уништено у бази Миргород у Полтавској области, око 150 километара (90 миља) од границе са Русијом.

Такође се наводи да је пројектил Искандер погодио паркирани војни хеликоптер Ми-24, а да је МиГ-29 уништен у нападу на ваздушну базу у Долгинцеву, око 100 километара (60 миља) иза линије фронта.

Главни проблем је недостатак противваздушне одбране веома кратког и кратког домета“, рекао је Конрад Музика, директор Rochan Consulting, групе за анализу отвореног кода која проучава сукоб.

„То спречава Украјину да може да обори руске беспилотне летелице“, додао је он.

То значи да руска извиђачка беспилотна летелица може да лети дубоко у територију Украјине како би обезбедила обавештајну информацију и координате за ракетне ударе у реалном времену.

“Направи избор”

У сва три напада, руско министарство одбране објавило је видео снимке који су снимили погодке и њихове последице– показујући не само способност беспилотних летелица да одлете далеко у територију Украјине, већ и да могу да остану ту да лебде, неоткривене, довољно дуго да пренесу прецизну локацију података.

Русија је можда користила другу беспилотну летелицу као „релеј за даљинско управљање“ да повећа домет летелице која посматра мете, рекао је извор из европске одбрамбене индустрије за AFP, говорећи под условом да остане анониман.

То што Украјина такође није успела да спречи надолазеће ракете користећи западне системе противваздушне одбране као што су Patriot, Iris-T или SAMP/T, додатно је демонстрирао дугогодишње притужбе Кијева на недостатак ватрене моћи.

Украјински председник Володимир Зеленски месецима је говорио да његова земља нема довољно система противваздушне одбране да заштити украјинске градове од надолазећих руских пројектила, молећи западне партнере да повећају испоруке.

Он је рекао да је Украјини потребно још најмање седам Patriot батерија да заустави руско бомбардовање.

Украјина има ограничен број система дугог домета и они морају да дају приоритете. Они нису у стању да покрију градове, критичну инфраструктуру и ваздушне базе, вероватно су морали да направе избор, да оставе нека подручја небрањена“, рекао је Музика за AFP.

“Контролишите небо”

После слабе контраофанзиве Кијева 2023. године, Украјина је указала на недостатак ваздушне надмоћи као на главни фактор који ограничава способност њене војске да напредује на бојном пољу.

„У 2024. години, наравно, приоритет је протеривање Русије са неба“, рекао је министар спољних послова Дмитро Кулеба у обраћању Светском економском форуму у Давосу у фебруару.

„Зато што ће онај ко контролише небо дефинисати када и како ће се рат завршити“, рекао је он.

Украјина види скору испоруку напредних ловаца F-16, које је обећало неколико земаља НАТО, као главни део те слагалице.

Русија је обећала да ће гађати и уништити свеF-16 испоручене Украјини.

„Најновији напади не мењају игру, али су забрињавајући сигнал и наглашавају да се Русија спрема да се супротстави размештању F-16“, рекао је Алесандро Мароне, аналитичар одбране у италијанском Istituto Affari Internazionali.

„У Европи постоје велика очекивања од испорука F-16, али треба да будемо опрезни у процени ризика за ова средства како током летова тако и током њиховог стационирања на украјинским аеродромима“, додао је он.

Очекује се да ће прве испоруке, укључујући из Холандије, Белгије и Данске, ускоро стићи у Украјину.

Неки у Украјини критиковали су команданте војске што су авионе који су погођени у нападима остављени незаштићени и на отвореном.

Ако наставимо да губимо авионе на овај начин, нико нам их неће дати више“, рекао је украјински посланик Роман Костенко, који је на челу парламентарног одбора за безбедност, одбрану и обавештајне послове.

Али он је признао да нема лаког решења, рекавши да бетонска склоништа неће заштитити од пројектила препуног експлозива.

Музика каже да ће Кијев вероватно морати да поново помера F-16 „прилично често” и сумња да је „мало вероватно да ће бити коришћени близу фронта” где су рањивији.

Сами млазњаци би такође могли да обезбеде сопствену заштиту.

Музика је рекао да ће F-16 и њихове напредне могућности „утицати на капацитете Русије да изврши такву врсту руског напада, циљајући беспилотне летелице или (долазеће) ракете“.

Један коментар на “РУСКИ НАПАДИ ИЗАЗИВАЈУ ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИСПОРУКЕ АВИОНА F-16 УКРАЈИНИ

  1. umesto komentara…dali možete dati jednu komparativnu analizu,po avionima,po tenkovima itd.(možda je to prezahtevno,a i nije dovoljno za punu procenu snage (imam u vidu ljudski faktor,čiju ocenu je najteže dati)…podstakla me je buka ok f-16,koji slovi kao sveti gral…hvala.damjan.
    p.s.
    povremeno pogledam podkast ‘prva linija’,hrvatska,g.matija komentator,…no,to su redovno navijački ,komentari koji polaze od zapadne superiornosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *