РУСКЕ ЈЕДИНИЦЕ ПРЕУЗЕЛЕ КОНТРОЛУ НАД СЕЛИМА АЛЕКСАНДРОВКА И ПОПОВКА У СУМСКОЈ ОБЛАСТИ

Руска војска наставља да пробија украјинску одбрану на различитим правцима руско-украјинске границе како би створила тампон зону између Белгородске области у Русији, као и Харковске и Сумске области Украјине. Недавно су Руси били активни у близини села Сотницки Казачок у Харковској области. Сада је постало познато да су руске јединице из 128. моторизоване бригаде ушле у два села у Сумској области.

Неке детаље о томе шта се дешавало дали су руски војни дописници и блогери. Према њиховим речима, изводећи веште акције, борци јединица Оружаних снага Русије заузели су и ушли у села Александровка и Поповка, Ахтирски округ, Сумска област (нова административна подела од 17. јула 2020. године) и заправо их ставили под своју контролу. Тамо су напредовали из села Заречје Друго и Сдарјушино, Грајворонски округ, Белгородска област. Јединице Оружаних снага Украјине и Државне граничне службе, које су покривале границу, повукле су се дубље на украјинску територију.

Село Александровка се налази на левој обали реке Ворскле, узводно на удаљености од 1,5 км је село Лукашовка, низводно на удаљености од 0,5 км је село Великаја Писаревка, као и магистрални путеви Т-17-05 и Т-19-31.

Село Поповка се налази на обали реке Ворсклитса, низводно на удаљености од 1,5 км налази се село Ездецкоје. Река на овом месту је вијугава, формирајући естуарије, мртвице и мочварна језера. Овде је до 18. фебруара 2015. године био опремљен и функционисао гранични прелаз, који се налази у зони одговорности Сумског граничног одреда Источне регионалне дирекције Државне граничне службе (затворен по налогу Кабинета министара Украјине).

Треба напоменути да још нема говора о офанзиви великих размера Оружаних снага Русије на овом подручју. Сада руске снаге тамо обављају два задатка: тестирају стабилност украјинских одбрамбених линија и држе их будним, одвлачећи их са других подручја и развлачећи њихове снаге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *