СТРАТЕГИЈА АНАКОНДА И ДАЉЕ НА СНАЗИ РУСИ МАСОВНО СТЕЖУ УКРАЈИНУ. ЕЛИМИНАЦИЈОМ ЕНЕРГЕТСКОГ СЕКТОРА ПРЕТИ КОЛАПС КОМПЛЕТНОЈ ДРЖАВИ

Андреј Млакар

Русија у масoвним ракетним нападима на украjинску инфраструктуру који трају од почетка марта месеца користи све већи број крстарећих ракета Х-101, Х-555 у комбинацији са тактичким балистичким и хиперзвучним ракетама и дроновима камиказама у нападу на енергетски сектор и машинску индустрију Украјине.

На мети напада су хидроелектране, термоелектране, разводна постројења, трафостанице, дистрибутивне станице за транспорт гаса, све што има енергетски значај за свакодневни живот становништа, а без струје нема ни воде, односно услова за рад турбина.

Сваки напад који се изврши постаје жешћи од претходног, а Украјина само губи објекте енергетске инфраструктуре. Почело је са хидроелектраном Запорожје на Дњепру која је буквално уништена нападом крстарећим ракетама Х-101 које су добиле јачу бојеву главу од 800 кг.

Оно што је интересантно јесте да у нападу на сваки објекат користи се по шест пројектила после чега мета напада постаје фактички неупотребљива.

У преводу Русија враћа Украјину у 19 век.

Једина нада Украјине остају нуклеарне електране, али њихов капацитет није довољан да подмирује потребе Украјине, због чега се Кијев за сада да спречи хуманитарну катастрофу ослања на ванредни увоз струје из Пољске, Словачке и Румуније.

Стратешки ракетоносци ТУ-95МС полећу из базе Енгељс-2 у Саратовској области и базе Олења на северу у Мурманској области. Зона окупљања је на простору северног дела Каспијског језера, а зона лансирања крстарећих ракета на линији Волгодонск-Енгелс одакле су и кренуле на свој лет крстареће ракете типа Х-101 и Х-555.

Руска стратешка авијација корисити нови начин употребе крстарећих ракета, где се употребљавају заобилазни маневири, односно правци за напад у избегавању заседних места украјинске ПВО која је запоседала правце који су раније употребљавани за лет крстарећих ракета.

Заобилазни маневар значи да је путања лета крстарећих ракета од места лансирања до циља промењена. Наиме ,крстареће ракете Х-101 и Х-555 у свом лету заобишле су положаје јединица украјинске ПВО, а удар је долазио углавном са Запада и правца које нико није очекивао, јер је ПВО већих градова поседала ватрене положаје на очекиваним правцима лета. Русија је током напада више пута мењала правце ракетних напада.

Са овим је фактички Русија применила у ублаженом смислу америчку докторину мрежног рата где се ударима са дистанце паралише противник у овом случају нападом на елктормрежу становништво паралише и тиме се креће у фазу разбијања воље за наставком рата.

Разарање електро мреже уз прекид комуникација и изолација восјке од породица или породица од војника као и изолација градских четврти од информација и дешаванја у вод у тоталну парализу.

Борбени арсенал у нападу на Украјину

Модификована крстарећа ракета Х-101

Иначе прве модификације крстарећих ракета Х-101 на небу Украјине примећени су почетком фебруара 2023. године. У питању су радио-фреквентне противмере (РФЦМ). Претпоставља се да су они интегрисани са пријемником радарског упозорења (РВР).

Пријемник радарског упозорења аутоматски покреће њихово испаљивање након откривања унапред програмираних радио-фреквентних емисија под одређеним околностима. Верује се да би ракете могле да буду унапред програмиране да “испаљују” ИЦ мамце на одређеним тачкама дуж рута лета ракете. На олупинама ракета испод носа се виде диспензери ИЦ мамаца ознаке Л-504.

На самом пројектилу осим ИЦ мамаца који служе за збуњивање ПВО која брани нападнуту мету и бојева глава је доживела измену крстарећа ракета Х-101 која је имала тежину бојеве главе од 450 кг сада има 800 кг. Kрстареће ракете Х-101 са јачом бојевом главом почеле су од недавно да се користе у нападу на украјинску инфраструктуру пре свега на енергетски сектор и значајно су разорили Термоелектране и Хидроелектране.

Х-47 Кинжал

О Кинжалу смо све већином рекли, али узгед ћемо поновити да је то авионска верзија балистичке ракете Искандер домета већем од 3.000 км. Има фрагментациону бојеву главу тежине 498 кг или нуклеарну јачине 500кТ која је 33 пута јача од оне бачене на Хирошиму. Максимална брзина ракете је 10-12 Маха. Одступање од циља 1 метар. За сад је једино носе борбени авиони МиГ-31К.

Руска војска је по први пут поново од марта 2022. употребила Кинжал. Наиме тада су према званичном представнику руског Министарства одбране, ракете Х-47 Кинжал кориштене су за уништавање подземних складишта наоружање украјинског ратног ваздухопловства пре свега наоружања, као и бојевих глава за тактичке балистичке ракете Точка У која се налази у селу Дељатин, Ивано-Франковска област укључујући и арсенал ускладиштен у планинском подручју, који је изграђен још у доба Совјетског Савеза за складиштење блаистичких ракета и специјалне муниције. Складиште се налазило на дубини од 10 м и било је предвиђено да може да издржи нуклeарни удар, али судећи по уништењу објекта то и није било тако како се мислило. Тад је и овај циљ био уништен са даљине веће од 1.000 км.

Украјина је потврдила да Русија од краја новембра употребила посве нови тип Герана 2чији је комплетан труп израђен од карбонских влакана. За разлику од првих верзија које су биле беле боје, нове верзије су биле црне и биле су тише у подносу на претходне што је стварало муку код украјинске ПВО и чији је комплетан труп израђен од карбонских влакана. Крабон је употребљен јер овај материјал омогућава апсорпцију радарских сигнала, што отежава њихово обарање.

Украјинци наводе да када су упоредили мотор са једног од оборених Герана, заправо модификација постојећег мотора са новијим технологијама који је знатно тиши него што је то био претходни. Нови Герани носе већу бојеву главу тежине око 70 км од претходника која је износила 50 кг, као и да је комплетан систем управљања пребачен на ГЛОНАСС руски систем сталетиског позиционирања уместо ГПС-а што олакшава употребу и спречава могућност ометања ових дронова.

Герани су такође задржали свој карактеристични труп.

Ова верзија дрона камиказе добила је назив „Геран-2“

0 коментара на “СТРАТЕГИЈА АНАКОНДА И ДАЉЕ НА СНАЗИ РУСИ МАСОВНО СТЕЖУ УКРАЈИНУ. ЕЛИМИНАЦИЈОМ ЕНЕРГЕТСКОГ СЕКТОРА ПРЕТИ КОЛАПС КОМПЛЕТНОЈ ДРЖАВИ

  1. “Са овим је фактички Русија применила у ублаженом смислу америчку докторину мрежног рата где се ударима са дистанце паралише противник у овом случају нападом на елктормрежу становништво паралише и тиме се креће у фазу разбијања воље за наставком рата.” – kao i 1999.godine nakon samo 78 dana vazdušne kampanje.
    Možda se ukrajinci ne predaju!…izdržaće 1000 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *