ЗАБОРАВЉЕНА МОДЕРНИЗАЦИЈА БВП М-80А1 ВИДРА

Фото: Андреј Млакар

Борбено возило пешадије БВП је лако оклопно гусенично возило намењено за уништавање и неутралисање живе силе и ватрених средстава на земљи, самостално или у садејству са тенковима и другим борбеним возилима.

Осим основене верзије израђена је верзија А и А1.

Верзија А је модификована верзија БВП М-80. Основни циљ уградње је било савременог и снажнијег мотора. Нови мотор који је био уграђен је био Дајмлер Бенц ОМ-403 десетоцилиндрични, четворотактни В-90 са директним убризгавањем високе поузданости.

Још једна модификација БВП М-80А1 била је уградња куполе са топом 30 м Видра на основу модификације БВП-М80А, добијено је савремено борбено средство велике ватрене моћи. У куполу Видра уграђен је топ калибра 30 мм М-86 домаће производње са жироскопском стабилизацијом цеви и нишанске справе у две равни, лиме је уз електрохидраулички серво систем за покретање омогућена веома ефикасна употреба из покрета.,

Развијена је и нова дневно-ноћна нишанска справа НС-30/1 пасивног типа. Уграђен је нови полуаутоматски систем за вођење противоклопних ракета 9М14МП1 са посебном нишанском справом интегрисаном у ИЦ локатор. Тиме је знатно поједонстављена улога оператора-нишанџије у систему вођења ракете, јер након лансирања он више не перети ракету, већ до поготка само прати и нишани циљ.

Фото: Андреј Млакар

На куполи су уграђена четири бацача димних кутија који се избацују на даљину од 100 до 150 м чиме је знатно повећана могућност димног маскирања возила. Ваља напоменути да су на бази овог модеризованог возила развијена и возила БВП М-80 КЧ, возило команданта батаљона БВП М-80 КБ, санитетско возило БВП М-80СН, самоходно лако противавионско оруђе са два топа калибра 30 мм, СПА М-80 ловац тенкова, самоходни минополгач.