ВИШЕНАМЕНСКО ОКЛОПНО ВОЗИЛО БОВ М-16 МИЛОШ УДАРНА ПЕСНИЦА СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ

Фото: Војска Србије

ОД момента подизања борбене готвости Војске Србије због тренутних дешавања на простору јужне српске покрајине Косова и Метохије, у фокусу свих снимака и приказа војних јединица налази се лако вишенаменско оклопно возило БОВ М16 познато под именом „Милош“ конфигурације 4х4 које се налази у саставу Специјалне бригаде Војске Србије, а у свом наоружању има га МУП Србије, али и Национална гарда Кипра у конфигурацији командног возила батерије самоходних топ-хаубица Нора.

Ово возило светску премијеру имало је на сајму наоружања и војне опреме IDEX 2017 у Абу Дабију, а домаћу предперемијеру на војном приказу у Никинцима „Челик“ и Сајму наоружања и војне опреме „Партнер“ маја и јуна исте године.

У опису стоји да Милош спада у категорију вишенаменских возила за обављање широког дијапазона мисија из делокруга полицијских и војних задатака, однсоно противгерилску и противтерористичку борбу, контролу границе, територију превоз и подршку.

Фото: Војска Србије

Основни концепт бозила заснован је на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања који омогућава високи степен покретљивости по свим теренима и временским условима. Возило има максималну тежину од 14 тона. Посаду чине 8 чланова. Четири у предњем и четири у задњем делу. Посада која је смештена у задњем делу има могућност брзог искрцавања-укрцавања кроз задња врата, односно хидрауличну покретну рампу.

Основно наоружање возила је даљински управљива борбена станица ДУБС М-15 калибра 12,7 мм и бацачи димних кутија клаибра 82 мм. Осим са ДУБС-ом Милош може бити опремљен и противоклопним ракетама и ПВО системима. Опцино за купце се нуди и класична турела са пушкомитраљезима, аутоматским бацачима граната и додатном електронском опремом.

У предњем делу возила уграђен је дизел мотор CUMMINS ISB 300 укупне јачине 300 коњских снага . Мотор има аутоматски мењач Аllison 3500SP што омогућава возилу максималну брзину од 110 км/х. У случају оштећења пнеуматика омогућено је кретање уз помоћ „рун флет“ уложака.

Оклопно тело Милоша М-16 израђено је од панцирних челичних лимова и у основној варијанти и у основној варијанти обезбеђује високи ниво заштите, као и високи ниво противминске заштите.

Фото. Андреј Млакар

Милош је опремљен са пет пушкарница за десјтво са личним наоружањем у условима противзаседних дејстава, балистички заштићеним осматрачким прозорима, системом за климатизацију, РБХ заштиту, савремену комуникациону опрему, као и камере за ноћну вожњу и осматрање.

На приказу способности Војске Србије Гранит 2023 приказано је ново возило Милош М16 конфигурације 4×4 које је само пордужено, а у њега је могуће сместити одељње до 10 људи. Возило је добило нову даљинску управљиву станицу куплне уградње калибра 20мм. Осим топа монитани су на куполи и аутоматски бацач граната, спрегнут митраљез ПКТ 7,62 мм, а имаће и две шине за противоклопне ракете.

ТАКТИЧКО ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ:

Дужина 5.42 м, ширина 2.48 м и висина 2.3 м.

Максимална тежина 14 тона. У каталогу се наводи да је максимална брзина возила 110 км/х што су потврдили и возачи овог возила. Максимални радијус кретања Милоша износи 600 км, а радијус заокретања износи 8 м

Такође се наводи да Милош може да савлада нагиб од 60 %, бочни од 30%,
вертикалну препреку од 0,6м, савладавање рова од 0,9м .

Милош може да савлада и водену препреку од 1 м.