ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОСТАЛА БЕЗ ДВА ОПЕРАТИВНА НОСАЧА АВИОНА!

FOTO: Shutterstock/David Peter Robinson

Ноћна мора, овако укратко би могли да опишемо ситуацију у којој се налази Краљевска морнарица Велике Британије у ситуацији док се у Европи дешавају највеће НАТО војне вежбе после краја Хладног рата.

У питању је носач авиона HMS Prince of Wales који је као резервно половило требао да исплови после квара на HMS Queen Elizabeth.

Носач авиона HMS Prince of Wales није успео да исплови и да учествује у НАТО војној вежби, тачно недељу дана након што је први носач авиона повучен због квара на пропелерској елиси.

Носач авиона Краљевске морнарице није успео да исплови на вежбу НАТО-а, недељу дана након што се његов сестрински брод повукао због механичке грешке.

Министарство одбране саопштило је да је испловљење одложено. Разлог због чега брод вредан три милијарде фунти није.

Да иронија буде већа гомила људи у Портсмуту је чекала на обали да прати испловљење поноса британске флоте.

Како јавља британски BBC док су сви очекивали да се брод појави на излазу из луке, полицијски чамци су изненада затворили улаз у луку, а када је поново отворен носач авиона се није појавио, после чега се маса разишла.

Ово није иначе први квар носача авиона HMS Prince of Wales. Године 2022. овај носач авиона покварио се код острва Вајт. Као и у случају HMS Queen Elizabeth био је квар са спојницом на десном пропелеру.

HMS Prince of Wales је на оправци провео девет месеци.

Портпарол Министарства одбране рекао је да је пловидба одложена и додао да ће даље саопштење бити објављено касније у недељу.