ВЕЧИТИ ПИЛОТИ ОБАВИЛИ СВОЈ САМОСТАЛНИ ЛЕТ ИЗНАД БАНАТА: Сели у Г-2 и винули се небо! Тренутак за вечност ФОТО

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Андреј Млакар/Бојан Ђокић

Двојица летачких асова Мирко Анжел који је загазио у осму деценију и генерал Ангел Ончевски који је у деветој деценији обавили су данас у шкослом Г-2 свој самостални лет на небу изнда аеродрома Ечка.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Оба заљубљеника у летење, један пробни пилот, а други генерал авијације уживали су у летачким акробацијама и летењу изнад Баната.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Како и правило налаже пилот Мирко Анжел поздравио је свог претпостављеног генерала Ончевског који је од Анжела старији само 10 година, а у ери мигова у ЈРВ и ПВО чак му био и командант, како и правило службе налаже иако су њих двојица више од три деценије у пензији.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Генерал Ончевски сео је поново у авион и винуо се и небо изнад Баната. Два летачка аса су уживала у летењу и тиме остварили можемо слободно написати Гинисов рекорд јер кад се саберу њихове године старости то збирно износи 170 година што је за сваки респрект.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Укратко о два летачка аса


Пилотски стаж Мирка Анжела, питомца 17. класе ВВА, почео је отприлике када је полетео и први “Галеб“, а има томе више од шест деценија. Галеб је први пробни лет имао 3. јула  1961. године.

Неколико месеци касније у Југославију стижу први Миг – ови 21.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

У то време је Ангел Ончевски, припадник 9. класе ВВА, већ био искусан “витез неба“ , толико добар да је био међу седам одабраних пилота који ће 1962. године отпутовати у СССР и на полигону Луговаја тестирати могућности “балалајке“.

Генерал Ангел Ончевски био је и први старешина младом пилоту Мирку Анжелу у ескадрили Мигова 21.

Познато је да је Миг 21 од септембра 1962. па до 21. маја 2021. године био део нашег ваздухопловства.

Спектакуларни лет за Гинисову књигу рекорда снимила је и наша екипа, а како је све то изгледало, можете видети премијерно у широј репортажи,  на ТВ ФРОНТ у  уторак у 20:00 часова.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: