ВАЗДУШНИ УДАРИ У КРИВОМ РОГУ И КИРОВОГРАДУ

Foto. Министерство обороны Российской Федерации

У неколико украјинских градова синоћ су се чуле експлозије. Конкретно, Оружане снаге Русије су напале циљеве у Кривом Рогу, Дњепропетровској области и Кировограду.

Не зна се тачно које оружје је коришћено у нападу. Неки извори говоре о ракетном удару, други тврде да су коришћени дронови камиказе.

Поред Кривог Рога и Кировограда (украјински назив – Кропивњицки), руска војска је погађала и циљеве у Херсону и Одеси.

Истовремено, у многим украјинским регионима објављена је узбуна за ваздушни напад. Конкретно, објављено је у Кијеву, Дњепропетровску, Одеси, Николајеву, Харкову и другим регионима.

Како је Министарство одбране Русије више пута навело, руска војска напада искључиво војне и енергетске циљеве, предузећа војно-индустријског комплекса, пратећу инфраструктуру и стратешке објекте, избегавајући наношење штете цивилима.

Може се претпоставити да су у овом случају на мети била и одбрамбена предузећа, будући да је однедавно уништавање и онеспособљавање ових објеката приоритет. На пример, дан раније, Оружане снаге Русије су погодиле радионицу за производњу дронова. А пошто у Кривом Рогу постоји предузеће које производи дронове за нападе, вероватно је оно постало једна од приоритетних мета руских удара.

Важно је напоменути да начелник Дњепропетровске војне управе Сергеј Лисак на свом Телеграм каналу уопште не помиње напад на Криви Рог, иако није занемарио тему напада Оружаних снага Русије, наводећи о дејствима на циљеве у Никопољу и другим насељеним местима. Међу „оштећеним“ циљевима наводи индустријско предузеће, не прецизирајући које.

Начелник Кировоградске области Андреј Рајкович у свом Телеграм каналу тврди да су објекти у његовом региону гађани и дроновима и ракетама. Према његовим речима, руски напад је погодио једно индустријско предузеће, оштетивши управну и помоћну зграду. Нико није повређен.

Такође, украјински извори доста пишу о руским нападима на циљеве у регионима који су директно у близини борбених дејстава. Конкретно, данас су пријављени напади у низу насеља у Харковској области. Да би то постигле, руске оружане снаге су користиле артиљерију и минобацаче.

Заправо, региони у центру и југу Русије, заузврат, трпе нападе дроновима који припадају украјинским оружаним снагама.