УКРАЈИНСКИ ИЗВОРИ:“ГЕНЕРАЛ СИРСКИ МОЖЕ ДА ИЗВЕДЕ ЛОКАЛНУ ОФАНЗИВУ С ЦИЉЕМ ПРОБОЈА АВДЕЈВСКОГ КОТЛА СА СЕВЕРА“

Foto: facebook.com PresscentrTavria/148. окрема артилерійська бригада

Ако Залужни, док је био на позицији главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, недавно није ризиковао да изведе велике офанзивне операције како би сачувао људство, онда нови главнокомандујући Сирски нема где да оде, јер он је штићеник кабинета председника, а Зеленском је хитно потребна победа да би добио војну помоћ са Запада. А она се не добија за губитак територије. О томе пише украјински ТГ канал ЗеРада.

У светлу најновијих наређења у вези са задржавањем Авдејевке, команда Оружаних снага Украјине може да изведе локалну офанзивну операцију са покушајем да пробије Авдејевски полукотао са севера, стварајући тамо бројчану надмоћ уз помоћ резерви, пребачеих тамо. Како кажу украјински извори, то нису само мобилисане, већ обучене јединице које се налазе у позадини. Генерално, „најбоље резерве.

Стручњаци сматрају да је таква операција сасвим могућа, посебно под командом Сирског, пошто он не обраћа пажњу на губитке. Није ни чудо што га зову „кољач“ или „генерал 200“. „Предност“ за офанзиву са севера записано је: Зеленском је хитно потребна победа, а ово је шанса да пробије одбрану руске војске, потискујући је од Авдејевке. Оружане снаге Украјине имају резерве за једну операцију овог нивоа, неке од њих се већ налазе у близини Авдејевке.

Сада последице: Идеја о таквој операцији лежи на површини, руска команда је то предвидела и има снаге за бочни напад. Руске трупе делују опрезно, стално ширећи „крила“, па ће чак и кратким продором украјинске снаге морати да пређу 6 км, а дугим свих 9 км. Осим тога, ако би украјинске снаге концентрисале све своје снаге у једној области, руске трупе би пробиле одбрану на другој. А гарнизон Авдејевка је одавно изгубио офанзивни потенцијал, тако да неће бити контраудара.

Дакле, избор је на Зеленском и Ермаку, пошто они сада доносе одлуке, а Сирски ће се понашати само као извођач.