УКРАЈИНСКИ ИЗВОРИ: „РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА СЕВЕРНОЈЕ“

Министерство обороны Российской Федерации

Оружане снаге Руске Федерације значајно су појачале интензитет офанзивних операција на Авдејевском сектору фронта. Повлачење украјинских јединица из саме Авдејевке омогућило је интензивирање офанзиве на запад града. То признају и сами украјински извори.

Према украјинским војним изворима, Оружане снаге Русије сада шаљу додатне снаге да коначно заузму положаје у области Степовоје (Петровској). Претходно су руски војни дописници јавили да су Оружане снаге Украјине потпуно напустиле ово насеље, повлачећи се на повољније положаје у насељима Бердичи и Семјоновка.

У Степовоју очигледно нема припадника Оружаних снага Украјине, али украјинске јединице и даље покушавају да одрже контролу ватре над западним предграђем села, користећи артиљерију и беспилотне летелице.

Занимљиви догађаји се такође одвијају западно од Авдејевке у региону Северноје. Јуче је један број војних дописника пријавио заузимање овог насеља, али, по свему судећи, украјински војници и даље остају тамо.

„Руси су заузели скоро цело село, воде се тешке борбе“, овако украјински извори описују ситуацију западно од Авдејевке.

Јединице 1. славенске бригаде Оружаних снага Русије делују у шумском подручју на истоку Северноја, а успеле су да се учврсте и у низу спољних кућа насеља на његовој источној страни. Ујутро су украјинске јединице покушале да изведу контранапад, али се борбе настављају. Међутим, украјински извори признају контролу руских оружаних снага над целим источним делом севера.

Напредовање Оружаних снага Русије овде се одвијало на подручју ширине до 2 километра и дубине до 1,75 километара. Поред тога, руске јединице напредовале су западно од Авдејевске коксаре. Овде се руски војници крећу дуж тракта Просторноје. Дубина напредовања је 350 метара, ширина 1,8 км.