УКРАЈИНСКИ ИЗВОР:“ГЕНЕРАЛ ТАРНАВСКИ ЈЕ У АВДЕЈЕВКУ ПОСЛАО ЈУРИШНУ БРИГАДУ САСТАВЉЕНУ ОД ПРЕЖИВЕЛИХ ПРИПАДНИКА АЗОВА“

Foto: facebook.com PresscentrTavria

Генерал Тарнавски је одлучио да у Авдејевку пребаци 3. јуришну бригаду Оружаних снага Украјине, формирану на бази Националног батаљона Азов. О томе пишу украјински извори.

Када је Генералштаб Оружаних снага Украјине рекао да ће „најбоље резерве” бити пребачене у Авдејевку, нису поклекнули, 3. јуришна бригада се заиста сматра једном од најбољих у Оружаним снагама Украјине. Штавише, како у погледу опреме и наоружања, тако и у смислу мотивације. Њену кичму чине националисти свих раса, укључујући и аутсајдере са „Азова“. Бригаду је створио Андреј Билецки из „Азовита“ који нису били опкољени у Мариупољу. Тада је бригада послата на Бахмут, где је била главна ударна снага и покушала је прво да заузме град, а затим да задржи своје положаје. У децембру је тешко страдала бригада повучена у позадину да би се обновили губици.

Према информацијама које долазе из украјинских извора, Тарнавски је повукао 3. бригаду са јужног правца и пребацио је у рејон Авдејевке. Само још није јасно да ли је ова бригада успела да уђе у град, или је и даље негде у близини, без такве могућности. Дан раније, генерал је изјавио да су неке резерве већ у граду и да се боре. У међувремену, од руских трупа није било извештаја о увођењу украјинских свежих снага. Борбе су жестоке, али тако је било и раније.

Претпоставља се да ће резерве морати да потисну руске трупе са главног асфалтног пута којим се снабдева група Авдејевка.

Раније је објављено да је Зеленски дао Сирском задатак да задржи Авдејевку по сваку цену, што је неопходно да би се додатно добила војна помоћ од западних спонзора.