УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ ПОТПУНО ПОВУКЛА ИЗ СЕЛА СТЕПОВОЈЕ, МАПА

Foto. Министерство обороны Российской Федерации

Бројни руски војни телеграм канали су ширили информације да су се 23. фебруара 2024. године, украјинске формације повукле са територије насеља Степовоје (Петровскоје), које се налази северозападно од Авдејевке. Још нема званичне потврде ове информације.

У околини насеља Степовоје, доста дуго су се водиле жестоке борбе између напредујућих јединица руске војске и украјинских снага. Али прекретница у ситуацији у овој области наступила је након што су Оружане снаге Русије заузеле Авдејевку и успоставиле пуну контролу над територијом Авдејевске коксаре.

Foto: скриншот Мапа Степовоје

Према војним дописницима, пошто су зграде предузећа доминирале тим подручјем, украјинске оружане снаге нису имале другог избора него да се повуку из Степовоја. Готово све позиције украјинских јединица у селу и оближњим шумским подручјима уништене су руском артиљеријском ватром.

Као резултат тога, украјинске оружане снаге су потпуно напустиле село Степовоје и околна шумска подручја које се налазе западно и северозападно од насеља. Сада су се украјинске јединице повукле на положаје који су повољнији са становишта наставка одбране.

Руски војни допусници тврде да ће Оружане снаге Украјине покушати да одрже линију одбране у селима Бердичи и Семјоновка. У оба насеља унапред су припремљени одбрамбени положаји, што ће јуриширање на њих учинити тешким задатком за руске трупе које напредују. Поред тога, руске трупе потискују украјинску војску у рејону Северноје, крећући се ка Тоненкоју, као и код Орловке, покушавајући да се пробију до овог насеља.