У УКРАЈИНИ ЈЕ ОСТАЛО ЈОШ ТЕНКОВА Т-84БМ ОПЛОТ

shutterstock

На кратком видео снимку из Украјине приказан је редак тенк Т-84 БМ „Оплот” (Т-84У или „Објекат 478ДУ9”) Оружаних снага Украјине – побољшана верзија совјетског Т-80УД. На једном од оперативних праваца, у тренутку доласка на место формирања, у оквиру је заробљено тешко гусенично борбено возило.

Укупно, Харковскi завод В. А. Малисхев произвео је десет тенкова Т-84БМ за украјинску војску. Ово је рана верзија модернизације, која се разликује од каснијег Т-84 “Оплот-М” (“Објекат 478ДУ9-1”) за Украјину (5-6 примерака) и унапређеног Т-84 “Оплот-Т” ( „Објекат 478ДУ9-Т“) за Тајланд (49 тенкова).

Тенк приказан на снимку има главни топ КБАЗ калибра 125 мм и заварено ваљану куполу са једноделним кровом направљеним од електропретопљене шљаке, због чега има већу чврстоћу и издржљивост. Изненађујуће је да након више од 1,5 године активних непријатељстава, Оружане снаге Украјине и даље имају сличан тенк у служби.

Међутим, такви тенкови се могу онеспособити помоћу противоклопних ракета 9М133М-2 са тандем кумулативним бојевим главама Корнет. Сходно томе, Оружане снаге Украјине их цене и једноставно их не шаљу на нападе на положаје Оружаних снага Русије, замењујући их пешадијским јуришним групама.