У ПОЉСКУ СТИЖЕ ПРВА СЕРИЈА ОД 14 ТЕНКОВА М1А1 АБРАМС!

Фото Принтскирн Јутјуб

Пољска ће добити прву серију од 14 тенкова М1А1 Абрамс, који ће стићи у луку близу Шћећина на Балтичком мору и део је програма вредног више од 14 милијарди долара који укључује формирање новог центра за одржавање и управљање оклопном борбеном техником америчке производње.

Прва серија тенкова Абрамс које је наручила Пољска требало је да стигне у уторак у луку на Балтичком мору, део програма вредног више милијарди долара који такође укључује нови центар за одржавање за управљање приливом оклопа америчке производње.

Лука у близини Шћећина треба је да прими 14 тенкова, а додатни тенкови за формирање батаљона стићи ће у року од неколико месеци, рекао је пољски министар одбране Мариуш Блашчак, каже се у саопштењу у понедељак.

Пољска ће у наредним годинама у свој арсенал уврстити 366 тенкова типа Абрамс.

Тенкови ће бити мешавина верзија М1А1 и најсавременије верзије М1А2.

Пољски званичници су такође у понедељак саопштили да ће центар за одржавање и сервисирање тенкова бити створен у Познању, где се налази прва стална база америчке војске у земљи.

Подсетимо, 7. јула 2022. у Пољску је стигло првих седам тенкова М1А1 Абрамс, који су смештени у Центар за обуку копнене војске у граду Позању, где су се први пољски тенкисти и механичари упознали са овим тенком који ће представљати кичму пољских оклопних снага.

Корисних првих 14 тенкова М1А1 Абрамс биће 18. механизована дивизија.

Иначе сви тенкови које ће Пољска да добије припадају армији САД и налазили су се у војним складиштима, а Пољска као најоданији амерички савезник у НАТО и Европи су их добили по повлаштеним условима. Платиће само њихово довођење у оперативну употребу и десетогодишњи пакет резервних делова, као и њихово одржавање и ремонт. Датум када последњи примерци ових америчких тенкова треба да стигну у наоружање Пољске војске означен је крај 2026.

Абрамс тенк од 15 модификација

САД су навећи корисник тенкова М1 Абрамс. Копнена војска и Корпус морнаричке пешадије располажу са око 6.900 тенкова. Осим САД у свом наоружању 59 примерака има Аустралија, Египат 1.005, Ирак 140,Кувајт 218, Саудијска Арабија 315 и Мароко 162 тенка. Овом клубу придружиће се и Румунија са куповином 30 тенкова. Пољска са 336 биће једина чланица НАТО и ЕУ које те тенкове има у оперативној употреби. Иначе то је тенк од чак 15 различитих модификација на које су утицали сукоби широм света. Кориштен је у Пустињској олуји 1991. Од 1995 до 2004 појавио се у различитим улогама на Балкану у Мисији СФОРА у БиХ и на Косову и Метохији. Борбено је употребљен у Ираку 2003-2012, Авганистану 2001 -2008, а од руске анексије Крима фебруара 2014 поново се појавио у Европи у Пољској и на Балтику као одговор на руску претњу и војне вежбе Запад.