ТВ ФРОНТ НА САЈМУ ПАРТНЕР 2023: НАОРУЖАЊЕ ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН. ОД ТЕШКИХ МИТРАЉЕЗА ДО РАКЕТА И ДРОНОВА! ФОТО И ВИДЕО

На сајму Војне опреме и наоружања “Партнер 2023” појавила се по први пут и Исламска Република Иран.

Иако смештени у хали 2 присуство Исламске Републике Иран, њиховог Министарства одбране изазвало је огромну пажњу посетилаца сајма већ првог дана.

Иран, земља која је доста дуго под америчким санкцијама и претљама нападом Израела и САД успела је да значајним улагањем у школовањем добије високостручни кадар који је унапредио домаћу наменску индустрију те земље која тренутно самостално производи убојна средства од балистичких ракета, артиљеријски ракетних система, дронова, система комуникације и ватреног оружја до противоклопних ракета.

На великом штанду Иранци су изложили додуше макете противбродских пројектила великог домета, које смо могли до сада видети на снимцима брзих ракетних чамаца који редовно прате будно америчке ратне бродове који плове Персијским заливом.

Када се приближите штанду Министарства одбране Исламске Републике Иран прво вам у око упадну противбродске ракете СМ-300 домета 300 км, СМ-200 домета 200 км, СМ-35 домета 35 км.

Такође, додуше макете могли су се видети и упечатљиви лансери ових ракета, које смо ми у Европи могли само да видимо за сад на фотографијама или снимцима.

Међутим свакако звезда иранског штанда био је митраљез калибра 12,7 мм концепције “гетлинг” који је иначе искључиво домаћи производ рекли су нам веома љубазни домаћини, који су били спремни да детаљно одоговоре на свако постављено питање уз обавезну љубазну молбу да им се лица не сликају.

Како су нам објаснили у питању је чисти ирански производ. Овај митраљез који подједнако користи војска и ратна морнарица на својим брзим чамцима је чисти ирански производ. Митраљез се израђује као четвороцевац или троцевац.

Како се наводи у проспектима иранске одбрамбене индустрије осим земаљских могуће је гађати и циљеве у ваздухз. У питању је калибар 12,7 мм, максималног домета 1.500 м. Брзина зрна је 800 м/с. Управљање овим митрањезом је електрично, где се прво пристисне прекидач и кад засветли зелена ланпица стисне се црвено дугме на ручици и креће отварање ватре. Реденик који се поставља може бити 200 и 400 метака. Максимална тежина овог пушкомитраљеза је 44 килограма.

Такође представљен је још један митраљез, који није гетлинг али је исто калибра 12,7 мм за гађање копнених циљева.

Иран је приказао и концепцију аутоматских пушака фамилије АК- Калашњиков које та држава израђује по лиценци. Један је класични АК-74 са расклопивим кундаком и копија АК-101.

На велику жалост Иранци су приказали путем великог постера артиљеријско ракетни систем великог домета FADJR GR-100. Како су нам љубазни домаћини рекли у питању је ирански производ који се сврстава у раног самоходних вишецевних ракетних системима великог домета на истоку то је Смерч, а на Западу Химарс, са чим Иранска делегација пореди овај ракетни систем. У питању је ракета калибра 333 мм, дужине 6465 мм. Ракета је тежине 910 кг, а тежина бојеве главе је 110 кг.

Oд преносних портабл ПВО система у Београду је приказан “Мисагх 1” максималног домета 5000 м и минмалног 300м. Ракета је дужине 1477 мм, тежине 15,6 кг. Ракета има максималну брзину 600 м/с. Бојева глава је тежине килограм и 420 грама.

Такође на штанду Министарства одбране Ирана приказана је и широка палета противоклопног наоружања. Српској јавности представљено је противоклопни ракетни систем PG-29V калибра 105 мм који неки пореде са руским РПГ-29 Вампир. Неки доброупућени сматрају да је 2006. године управо Хезболах овим ракетама скинуо мит о неунштивости тенка Меркава Мк 2, 3 и 4.

Како смо навели у питању је противоклопна ракета калибра 105 мм са тандем кумулативном бојевом главом. Ракета је намењена за уништавање свих типова тенкова, оклопних возила који поседују експлозивно-реактивни или реактивни оклоп. Са овом ракетом како је наведено максимална ефикасног погађања постиже се гађањем мета на даљинама од 100 до 500 м. Пробојност ове ракете износи 650мм хомогеног челичног оклопа са даљине 500 м а ЕРА са даљина од 100 м.

Свакако звезда на иранском штанду је копија америчке противоклопне ракете ТОW под именом ТОФАН 5. Како су нам домаћини рекли ова ракета је боља много од оригналне ракете јер је искључиво ирански произовд. Ракета се састоји од две бојеве главе прве пробојне а друге рушеће која се активира после продора у тенк или објекат. Ракета се лансира са постоља а циљ се обележаваласерски даљиномером. Ракета како је наведено пробија 900 мм хомогеног челичног оклопа. У питању је тандем кумулативна бојева глава и систем вођења ракете је SCALOS. Максимална тежина бојеве главе је 6,2 кг.

Српској јавности приказана је ТВ вођена противоклопна ракета АЛМАС -1 минималног домета од 200 до 4.000м. У питању је тандем кумулативна бојева глава која пробија оклоп дебљине 600 мм.

На штанду Иранске наменске индустрије приказана је и верзија иранског артињеријског вођеног пројектила домаће производње калибра 155 мм . Минимални домет ракете је 7, а максимални 17 км. Пројектил је тежине 51,3 кг. Овим пројектилом могуће је гађати мобилне циљеве на даљини од 5 км, а стационарни 7 км, велики циљеви на даљинама од 15 км , а највећа даљина гађања која је постигнута износи 20 км.

Своје запажено место имала је вођена бомба GB-20. Овај пројектил који се лансира са дрона Мохар 8 износи 1080 мм, пречника 152 мм. Тежина бојеве главе је 8,5 кг, а максимална тежина 20 кг.

Вођена бомба била је увод у прелаз на дронове, које је Иран приказао као макете. У питању је дрон М-6 иранске производње, који се може користити у извиђачким и борбеним мисијама за гађање циљева не само на копну него и на мору.. Дром има распон крила 10 м, тежине 670 кг. Максимани радијус лета од станице за управљњање је 200 км је радна висина лета је 5.000 м, а максимална 8.000 м.

Такође ту је и чувени Карар дрон камиказа, али који се може користити и као извиђачки дрон. Овај дрон има максимални радијус лета 200 км, максимална брзина је 800 км/х, крстарећа брзина 600 км/х.

За прво појављивање иранске наменске индустриј и више него довољно. Ово је била ретка прилика да се упознамо са наменском индустријом државе која је у успону и прави скоро све борбене системе, а позната широм света је по свом ракетном програму и развоју широке палете беспилотних летелица од извиђачких до дронова камиказа.

Евидентно је да је Иран уложио значајна средства у домаће знање и инжињере посебно ракетне технологије који су остварили велики корак упрско америчким и израелским претњама ратом и нападом на ту земљу да ојачају борбене капацитете своје војске и ратне морнарице.

ФОТОГАЛЕРИЈА: