ТРИ ЛЕТАЧА ПРОСЛАВИЛА ПРВЕ ЛЕТОВЕ: Анжел и Ончевски заједнички лет, а Игњатовић први на Г-2

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Андреј Млакар/Бојан Ђокић

Узбудљив дан на аеродрому Ечка. Фактички у дану када се некада славио као дан Југословенског ратног ваздухопловства обележена су два јубилеја, један када су после дуго година два летачка аса поново сели у авион, додуше не МиГ-21, него Галеб Г-2 и када је пилот Стеван Игњатовић који је летео на комерцијалним авионима сео по први пут у наш први школски млазни авион Г-2 и полетео.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Оно што је интересантно јесте да је тог 21. маја 1975 године Стеван Игњатовић имао свој први самостални лет. Утолико је на аеродрому Ечка било још интересантније.

После свог лета на Галебу Г-2 пилоту Стевану Игњатовићу, који се већ ближи седмој деценији живота уручена је макета Галеба Г-2 на коме је овај пилот комерцијалне авијације летео по први пут.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Пригодан поклон у част првог лета Стевану Игњатовићу уручио је војни пилот у пензији Зоран Јаначковић, иначе пробни пилот у 353 ескадрили и дугогодишњи пилот на Ј-22 Орао.

Иначе Игњатовић је присуствовао и заједничком лету два наша војна аса, са којима се овај пилот комерцијалне авијације заједно сликао. Када би се погледала слика и сабрале године живота тројице летача они би били стари тачно 240 година живота.

Фото: Бојан Ђокић/ТВ Фронт

Игњатовић стар близу 70 година, Анжел 80, а Ончевски 90 година.

Иначе Стван Игњатовић је преко 40 година летело комерцијалне авионе ДЦ-9, и Боинг 727. Иза себе има 20.000 sati letenja i 12.500 letova.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: