Т-90 ПРВИ ОЗБИЉНИ РУСКИ БОРБЕНИ ТЕНК, ВИДЕО

shutterstock

Т-90 је главни борбени тенк руске војске и од 2001. до 2010. године најпродаванији тенк на свету. Борбено возило је усвојено од стране Оружаних снага Русије 1992. године. Након тога, тенк је прошао низ надоградњи.

Први озбиљан рад на побољшању борбених и техничких карактеристика тенка догодио се 2004. године. Возило је добило назив Т-90А и производило се у овом облику до 2011. године.

Тенк је био опремљен побољшаном завареном куполом. У почетку је Т-90 био опремљен ливенoм куполом. Међутим, његова производња је прекинута са распадом СССР.

Поред тога, тенк је добио побољшани топ 2А46М-5 са глатком цеви калибра 125 мм са унапређеним аутоматом за пуњење.
Потоњи би се могао похвалити временом између испаљивања граната од 6,5 секунди (8 секунди за противоклопну ракету). Било је потребно 12 секунди да се промени врста гранате.

Т-90А је добио четири врсте муниције: поткалибарну, кумулативну, високоексплозивну фрагментициону и противоклопне ракете.

Степен дисперзије је побољшана за 20% у поређењу са Т-90. Поред тога, прецизност гађања током кретања се скоро удвостручила.

Балистичке карактеристике топа 2А46М-5 омогућиле су испаљивање високоексплозивних граната на удаљености до 10 км. Истовремено, ефективни домет за кумулативне и поткалибарнее гранате био је 3 км, а за високоексплозивне фрагментационе гранате – до 4 км.

Још једно значајно побољшање био је мотор В-92С2 снаге 1000 КС, што је омогућило тенку да достигне максималну брзину до 70 км/час.

Између осталог, у овој верзији тенка ојачан је оклоп горњег чеоног дела куполе, побољшана је термовизијска опрема и уграђен је нови систем противпожарне опреме.