СОВЈЕТСКИ САВЕЗ И ЊЕГОВЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Три елемента обавештајног рада- кратки приказ

Бошко Јовановић

Совјетски савез и његове обавештајне службе НКВД и ГРУ су имали три елемента обавештајног рада.

Један елемент се састојао у прикупљању обавештајних података о оружаним снагама нацистичке Немачке, водиле су га групе Леополда Трепера у Бриселу и у Паризу, група Шандора Раде у Швајцарској и Рихард Зорге у Јапану и све три групе су јавиле тачан датум када ће нациситичка Немачка да нападне Совјетски Савез.

Стаљину је то било сумњиво да чак од три извора добије исту информацију да је чак рекао за Зоргеа “ја не могу да верујем тој пијаници и том ј****у”, тако је дословно рекао.

Рад те три групе је био фактички узалудан јер је Совјетски Савез могао много боље да се припреми за рат, него што се спремио.

Могао је да изврши превентивни удар, могао је да пребаци ваздухопловстово у дубину и да га сачува и могао је да спречи да 600.000 војника не падне у заробљеништво у околини Кијева, али сад је лако судити са ове дистанце.

Постојале су и друге групе Кембриџска и Оксфордска петорка.

Они су се бавили прикупљањем информација које су биле битне за Совјетски Савез, али које није хтела Бртитанија да дели.

Кембриџску групу водио је мање или више Ким Филби и постојала је група која се инфилтрирала у Лос Аламос, тако да је Стаљин знао за време Другог светског рата да Америка прави нуклеарну бомбу и кад му је Труман рекао на Посдамској конференцији да имају тајно оружје које ће употребити против Јапана, Стаљин је рекао: ” Срећно и баш је лепо то да чујем”.

На то је Труман рекао Черчилу: ” Видим да нема појма о чему причам. Наша тајна је заштићена”.

У ствари није, јер је велика група нукеларних физичара су били левичари и искрено су веровали да треба да поделе тајну о нуклеарној бомби са Совјетским Савезом. Ту су главни били Опенхајмер и Клаус Фукс.

Постојала је и група која је ширила лажне информације међу непријатељима.

То је радио Антон Васиљевич Туркуљ са својим помоћницима који су имали своје подмреже и успех ширења лажних информације је био у томе што Немци нису имали никакву обавештајну службу у Совјетском Савезу.

Њихов највећи успех је био пре рата кад су послали документе у Москву о томе да Тухачевски спрема пуч што је довело до чистке међу официрима, где је убијено око 10.000 официра што је довело до проблема у командовању Црвеном армијом, али никаквих обавештајних успеха нису имали, не само против Совјетског Савеза него и против западних савезника. Имали су једино велике успехе у Америци где је постојала и данас постоји бројна заједница са немачким коренима, те се на њу немачка шпијунажа најбоље ослањала, то је описано у књизи Тајни рат против Америке.