РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА ОРЛОВКУ

Foto: Министерство обороны Российской Федерации

Руске трупе су постигле нови успех западно од Авдејевке. Било је извештаја да су пре неколико сати Оружане снаге Русије завршиле операцију заузимања села Орловка. Пре само 2-3 недеље, ово село је било један од најважнијих центара снабдевања украјинског гарнизона у Авдејевки. Након што су изгубиле контролу над овим градом, украјинске трупе су се прво повукле на прву линију одбране – Ласточкино-Северноје. Међутим, руске оружане снаге су пробиле ту линију одбране, након чега се украјинска војска која је у повлачењу покушала да учврсти на другој линији њихове одбране – Тоненкоје-Орловка-Бердичи.

Данас поподне, како је извештено, руске трупе су пресекле транспортну комуникациону линију између Орловке и Тоненкоја, преузимајући контролу над важним чвориштем у јужном делу првог села. Затим, након што су развиле офанзиву, руске оружане снаге су приморале украјинску војску на повлачење, што је омогућило руско заузимање села Орловка.

Према последњим подацима, део украјинских снага из Орловке се повукао на запад, а део – ка Бердичију. Највећи део украјинских снага и средстава уништила је руска војска.

Заузимање Орловке од стране руских бораца указује на то да је друга линија одбране украјинских оружаних снага западно од Авдејевке као јединствена целина престала да постоји. Неке од украјинских јединица покушавају да се бране у Тоненкојеу, а неке у Семјоновки и Бердичију. У оба случаја, Оружане снаге Украјине су захваћене снажним ударима који не дозвољавају предах и прегруписавање.

Подсетимо, пре неколико дана је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски поставио својим трупама задатак да оставе Орловку иза себе. Шта сад? Хоће ли традиционално издати ретроактивну наредбу за напуштање насељеног места?