РУМУНИЈА КУПУЈЕ ФРАНЦУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ КЛАСЕ СКОРПЕН: ПОДМОРНИЧАРСКА ФЛОТА НА ЦРНОМ МОРУ

Foto: Printskrin Joutube


Одбор за одбрану Сената и Предсравничког дома румунског парламента једногласно су одобрили Министарству одбране Румуније да крене у преговре за куповину две подморнице класе Скорпен француске производње.

Иначе у питању је француско-шпански пројекат односно француске поморске групације и шпанског бродоградилишта Навита. Ради се о дизел -електичним подморницама са осам торпедних цеви, које могу да зароне до 300 метара дубине. Борбени капацитет подморнице је 18 торпеда или 30 мина, а опционо могу да носе и противбродске ракете.

За две подморнице Румунија ће платити 2 милијарде евра.

Такође за потребе румунске морнарице биће модернизовани и миноловци, а модернизација ће укључити уградњу аутономсих система за истраживање и потрагу, као и противминску и логистичку подршку.

Постојећи бродови румунске морнарице добиће нове лансере противбродских ракета и то два лансера са по четири ракете по броду.

Коначну потврду требало би да дају посланици, али уверва се да је то само формалност.

Ратна морнарица Румуније броји 6.900 припадника располаже са 3 разарача од чега 1 Марасести, 2 Регеле Фердинанд, 4 кровете од чега су 2 Тетал II ,2 Тетал I, 3 патролна брода.

Речна флотила располаже и са 11 речних монитора од који су 4 Брутар I, 4 Брутар II и 3 Когалницеалу, 6 патролних бродова ВД-141 и 11 Миноловца/Минополагача.

Једина оперативна подморница класе Кило повучена је из оперативне употребе. Румунија је изразила жељу да у наредним деценијама почне опремање и градњу подморница из сопствених извора. Морнаричка пешадија : 350 људи,14 оклопних транспортера (11 АБЦ-79М,3 ТАБЦ-79М).