РАСПОРЕЂЕНО 16 БОМБАРДЕРА: Како је база Олења изненада постала кључна за руску стратешку авијацију! Нова мука за финске и норвешке ловце

Фото: Принскрин Јутјуб

Сајт The Barents Observer који прати дешавања на крајњем северу Европе објавио је занимљив текст на тему руске ваздухопловне базе Олења на северу Русије о којој се иначе прича неколико месеци од када су Ваздушно комсмичке снаге Руске Федерације пребацили већину стратешких бомбардера ТУ-95МС и ТУ-160 после напада украјинских беспилотних летелица ТУ-141 Стриж на њихове матичне аеродроме.

Осим безбедности судећи по тексту овог норвешког сајта размештај стратешких бомбардера има и други значај, посебно од када је Финска постала 31 чланица НАТО.

У тексту се наводи да ваздухопловна база Олења, која се налази 200 км од Финске и Норвешке, иначе како се наглашава чланица НАТО је већ дуже време у фокусу војних аналитичара.

У тексту се наводи да база има писту дугу 2.300 мetara, да су некад na њу слетали бомбардери дугог долета ТУ-22М3, као и да су у њој били транспортни авиони Ан-12 Куб.

Међутим, све се променило, у јесен 2022. када су у њој изненада појавили стратешки бомбардери ТУ-95МС и ТУ-160. Прво су стигли ТУ-160 четири комада и то у августу 2022, а већ у октобру било је 10 авиона и то на ова 4 придодато је било још шест авиона ТУ-95МС.

Норвешки портал позива се на извесну Катажину Жиск из Норвешког института за одбрамбене студије, која наводи да је слање стратешких бомбардера сигурно неки сигнал, с обзиром да су то били авиони који су били раније размештени у бази Енгелс у близини града Саратова, који је удаљен од границе са Украјином 600 км и да се авио база показала рањивом када су у једном од напада оштећена два стратешка бомбардера после напада стратешком беспилотном летелицом ТУ-141 Стриж децембра 2022.

Нови сателитски снимци базе Олења јасно указују да су снаге руске стратешке авијације летеле на север због нечег другог, а не као што се мислило краткотрајне евакуације због угрожености од напада из Украјине.

The Barents Observer наводи у својој анализи свежих сателитских снимака базе Олења да су све стајанке дуж писте заузете, као и да на јужном крају аеродрома паркирана су два ТУ-160, док чак 14 стратешких бомбардера ТУ-95 стоји један поред другога на стајанкама за смештај великих авиона.

Сателитски снимци такође указују да бомбардери ТУ-22М3 који су иначе били размештени у Калушкој области смештени су на стајанкама на северозападном делу ваздухопловне базе.

Наравно ту се налазе и летеће авио цистерне Илјушин ИЛ-78 али тако да не блокирају прилазак полетно -слетној стази наводи овај сајт, што указује да реакција бомбардера од момента добијања знака за узбуну до полетања је јако кратка.

С друге стране овај норвешки сајт наводи и да фински ловачки авиони Ф-18 и норвешки Ф-35 имају знатно краће време за реакцију и пресретање ових летелица одмах по полетању као и да је већ НАТО на север Европе слао летелице Ф-35 у пресретање формације од седам руских бомбардера међу који су летели ТУ-160 у међународном ваздушном простору.

Стратешки бомбардери су носиоци нукеларног наоружања. Оно што је интересантно у овој причи јесте и да руско централно скалдиште за нуклеарне бојеве главе се налази у месту Бољшој Рамозеро које је удаљено 10 километара од ваздухопловне базе Олења.

Норвешки сајт наводи и да недавни извештаји указују да стратешки бомбардери који учествују у нападима на Украјину полећу из ове базе. Овај сајт наводи и да радио аматери свакодневно региструју летове руских стратешких бомбардера, али не само борбене мисије, него и обуку која се изводи у ваздушном простору Мурманске области, као и мисије гађања циљева у Украјини.

Иначе ваља напоменути да се база Олења налази на полуострву Кола у близини Мурманска и до сада ју је углавном користила Северна флота односно њена авијација, а спомиње се да је у њној смештено тактичко и стратешко нуклеарно оружје.