ПОСЛАНИК БУНДЕСТАГА ТРАЖИ ДА НЕМАЧКА ДОНИРА УКРАЈИНИ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ ТАУРУС

Путем Велике Британије и Француске које су своје крстареће ракете „Storm Šedou“ i „SCALP NAVAl“ дали Украјини како би са њинма гађали руске стратешке циљеве у Луганску, Донбасу, али и на Криму, требала би да пође и Немачка.

Ову теорију изнео је члна Бундестага Родерих Кеисветер који је навео да украјински партнери морају да дају све од себе и да обезбеде Украјини све што она може да користи у борби и што је дозвољено по међународном праву, па је тако навео да би влада Олафа Шолца требала да уступи Кијеву крстареће ракете „Таурус“ који представљају пандам британским и француским крстарећим ракетама.

Наиме ради се о оружаном систему KEPD 350 sа кластер пуњењем за дејство по овршинским циљевима на већој удаљености.

Постоје и верзије KEPD 150 кластер пуњење за дејство по воршинским циљевима, KEPD UAV беспилотна летелица која може да се употребљава за извиђање или као обрбена палатформа, KEPD NL наоружана беспилотна летелица која носи одговарајуће системе и KEPD VLM који се лансира из вертикалних лансра и употребљава против површинских објеката на земљи и води.

Пројекитл KEPD 350 развој је започело немачко ратно ваздухопловство, а убрзо у његовј развој укључила се Шведска и Француска. Планом је било предвиђено да ову ракету носе борбени авиони типа Торнадо ИДС, Јурофајтер Тајфун 2000 Јуришник АМХ-30, ЈАС-39 Грипен, Ф-18 Хорнет …. Како се у литератури наовид ради се о крстарећој ракети која може да кружи у зони чекања док не открије циљ и нападне га. Ракета је у облику правоугаоника са модификованим предњим и задњим делом. Пројектил има склапајућа крила смештена на средини горњег дела трупа и четири покретна засечена трапезна крмила крстасто смештена на задњем делу трупа.

Ракета је дуга око 5,2 м, има размах крила 2,84м и маса приликом лансирања 1.300 кг. На средини трупа са обе стране уграђени су усисници ваздуха који обезеђују ваздух за турбоелисни мотор који омогућава брзину до 0,8 маха и домет од скоро 500 км. Ракета користи инерцијално вођење, а у завршници примењује се активно-радарско самоновађење или ИЦ. Ова ракета има способност да кружи у зони чекања док не открије циљ и нападне га једним од програмираних профила лета.

Тактичко технички подаци KEPD 350

Димензије: дужина 5.200 мм, ширина 700 мм, висина 550 мм

Стартна маса: 1.300 кг

Домет: 350-500 км