ПОЉСКИ САН О АТОМСКОЈ БОМБИ СЕ НАСТАВЉА! ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ СИКОРСКИ: САВЕЗНИЦИ ЋЕ РАЗВИТИ СОПСТВЕНО НУКЛЕАРНО НАОРУЖАЊЕ

Пољска од када је чланица НАТО није крила да жели нуклеарно оружје на својој територији. Та жеља постала је веома изражена кад је Русија напала Украјину, а десничарска влада постала веома заинтересована.

О томе је први прговорио председник Пољске Анджеј Дуда, али су га Американци јако брзо оладили.

Како Руси све више напредују и насеља на истоку Украјине падају једна за другим у руке Руса, тако хистерија у Варшави расте јер ако руси продру у централну Украјину јако брзо ће исток Пољске поново бити под притиском.

Додатну нервозу Варшави поставила је и Белорусија која је тактичко нуклеарно оружје Русије распоредила на својој територији.

Сада новопостављени пољски шеф дипломатије Радослав Сикорски је поново захтевао нуклеарно наоружање са поруком, да ако Американци не омогуће 60 милијарди долара војне помоћи Украјини, онда ће Пољаци са осталим европским земљама кренути у развој нуклеарног наоружања.

“ Ако САД не успеју да пруже војну подршку Украјини упркос жељи врховног команданта да то учине (председник Бајден), савезници ће почети да развијају сопствено нуклеарно оружје јер је Америка нефункционална и непоуздана, рекао је Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски.

Иначе више од половине становника Пољске је била крајем 2022. за то да се земља придружи НАТО-овом програму „Нуклеарно дељење“. Истраживање је показало да више од половине становништва Пољске верује да би САД требало да поставе нуклеарно оружје у земљи како би одвратиле Русију од употребе нуклеарног оружја против Украјине.

Према истраживању ИБРиС-а, које је тада наручио пољски лист Рзецзпосполита, 54,1 одсто испитаника верује да би Пољска требало да учествује у НАТО-овом програму „нуклеарног дељења”, који омогуц́ава Вашингтону да стационира свој нуклеарни арсенал у земљама које немају сопствени. Против придруживања је било 29,5 одсто, док су се остали уздржали од одговора.

САД су, међутим, инсистирале да не планирају да пренесу нуклеарно оружје било којој источноевропској чланици НАТО-а или било којој држави која је приступила блоку након 1997. Као одговор на тадашњу Дудину изјаву, заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател рекао је новинарима да САД сматрају Пољска је „важан савезник у НАТО-у у региону“, али је тврдио да није ни свестан питања које се поставља у разговорима између Вашингтона и Варшаве.

Америчке нуклеарне бомбе су тренутно распоређене у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској. Међутим, ове земље служе само као домац́ини, док власништво остаје Вашингтону