ПОЉСКИ РОСОМАК, УНАПРЕЂЕНИ ТОЧКАШ

Украјински председник Володимир Зеленски посетио је у среду 5. априла 2023. године Пољску где се сусрео са својим колегом Анџејом Дудом, где су разговарали о низу питања од обнове до наоружања. У Варашави обелодањено је да су Украјини испоручени први борбени авиони-ловци МиГ-29, али и озваничено да се украјинка војска опреми борбеним возилима точкачима Росомак -лиценцна верзија финског оклопног возила ПАТРИА АМВ која се поизводи у Пољској који ће бити израђени у све верзије са куполом са топом и самоходни минобацач РАК калибра 120 мм.

Бројка о којој се спекулише износи 150 комада у борбеној и ПВО верзији и 54 у верзији самоходног минобацача калибра 120 мм. такође спомиње се и 100 преносних ПВО система Пиорун.

Пољаци су опремили сваку од наведених батерија (која се називају и борбени модул) од којих у свакој батерији постоје по 4 самоходна минобацача и једно командно возило -команданта батерије, које су увезани са командантом батаљона и његовим замеником. У сасатаву ових једница налазе се и извиђачко одељење са два-, а максимално четири)артиљеријска извиђачка возила АВР 4×4 (на бази оклопног возила АМЗ – Кутно зубр 4×4, опремљена са радаром за осматрање бојног поља и телескопским електрооптичким подижућом осматрачком платформом). Свака од минобацачких чета има три возила за снабдевање муницијом АВА 8×8 (на основу камиона Јелцз П882.Д53 8×8) и возило мобилну радионицу (базирано на камиону Јелцз П662.ЕД35 6×6). и једно возило за подршку ВЗ (такође засновано на камиону Јелцз 6×6.

Росомак пољски пут у мобилност

Али кренимо редом, Пољска је у склади са Програмом трансформације и модернизације Пољске војске 2002. године крнеуло у преговре са финском за откуп лиценце за производну модуларног оклопног возила ПАТРИА АМВ 8×8 које би у Пољској носило назив РОСОМАК – врста животиње из породице куна. После тестирања неколико борбених возила точкаша победила је финска ПАТРИА. Уговор који је био склопљне предвиђао је до 2013. производњу 690 возила Росомак и то 313 са куплним наоружањем као класично борбено возило пешадије и 337 у верзији борбене платфроме за посебне намене. Уговор је 2008. повећан за још 205 возила, пошто су Пољаци били одушевљени овим точкашем. Росомак точкаши били су намењењ за замену домаћих оклопњака ОТ-64 СКОТ и БWП -1 у саставу механизованих батаљона. Пољски отчкаши типа Росомак проверени су борбено у Авганистану, Блиском истоку и Африци у саставу морвних мисија ЕУ и УН.

Када се споља гледа, возило је идентично као финска ПАТРИА, међутим на самом возилу извршене су одређене модификације пре свега у јачој оклопној заштити до калибра 14,5 мм, у Финској су уграђени проплери за вожњу по води, а са годинама почев од 2022. велики број пољских предузећа укључио се у производњу Росомака, да и на крају ово возило комплетно се производило у Пољској. Као и код ПАТРИА мотор се налази у предњем делу, иза је простор за возача, куполни простор за командира и нишанџију на средини и транспортно одељење позади. На задњем делу се налази искрцна рампа. Један Росомак може да превезе у зависности од опреме од 6-8 војника једног борбеног одељења. Такође на боковима се налазе и поклопци за војнике борбеног одељења. На возилу за разлику од БWП-1 пољске верзије БМП на боковима нема пушкарница.

Росомак користи за погон шестоцилиндрични дизел мотор Ди 12 Сцаниа јачине 485 КС. Возило има аутоматску трансмисију са 7 1 степени преноса. Точкови су опремљени системом „рун флат“ систем, који омогућава кретање и после поготка у пнеуматике.

Укупна тежина пољских Росомака износи 22 тоне. Искуства из рата у Авганистану утицала су да се побољша балистичка заштита возила са предње стране од зрна са топа калибра 30 мм и на боку до 14,5 мм. Протвимнска заштита на предњој страни омогућава заштиту од експлозије 10 кг ТНТ-а. Такође возило је од деловања кулумативних пројектила добило и противкумулативну заштиту у види заштитне ограде. На дну испод возила постављена је и заштитна плоча тежине 1.500 кг.

Сви пољски Росомак у верзији борбеног возила пешадије -точкаша имају топ калибра 30 мм Мк44 Бушмастер ИИ за скуполом ОТО Мелара Хифист -30П. Капацитет куполе је 220 граната калибра 30 мм и још 250 у резерви. У куполи се налази спрегнут и митраљез калибра 12,7 мм УКМ-2000Ц капацитета 700 метака. Такође на куполи постоје и бацачи димних кутија БДк калибра 81 мм и то по шест укупно, као и ССП-1 Обра-3 који служи за детекцију ласерског озрачења возила. Купола је израђена од челика дебљине 8 мм са комбинацијом алуминијума икерамике, укупне тежине са наоружањем од 2.850 кг.

Нишанџија има угорађено дневно-ноћну нишанску справу ДНРС Коллсман 288 уз помоћ термалне камере, резервну оптичку справу, допунски перископ, ласерски даљиномер.

Иако се радило на испистивању даљински управљивих борбених станица, оне ниус усвојене у наоружање Росомака. На возило су уграђене и противоклопне ракете Спике-СР са два лансера на боковима, по четити пројектила у борбеном комплету. Верзија овог точкаша носи ознаку Росомак -С од Спике. Касније им се придружила и верзија Спике ЛР.

Све верзије Росомака

КТО Росомак М3 као верзија оклопног транспортера. Верзија има ојачану балистичку заштиту на нивоу СТАНАГ 4569/ИИИ, затим КТО Росомак WЕМ за медицинску евакуацију. Возило има повишен кров и могућност превоза четири тешка рањеника на носилима, комадно возило батаљона КТО Роосмак WД опремљено уређајима за комуникацију и прикупљање информација о стању јединица на терену, распореду, логистици, ту је и командно возило ЗWД Лоwцза-3 који може да прати ситуацију у ВАП-у и преношење исситемима ПВО. КТО Росомак КТWИ у верзији инжењеријско возило, КТО Роосмак WРЧ за АБХО, Росомак КТО КТРИ инжењеријско извиђање и детекцију мина и ИЕД. Пољска је произвела додуше у мањој серији иловац тенкова КТО Росомак ЦТ-ЦВ -105 мм белигијске компаније ЦМИ Дефенце калибра 105 мм.

Самоходни минобацач

Оно што тренутно највише заузима фокус пажње јесу самохдни минобацачи РАК-120 мм познат и као КТО Росомак МСК-ШW који су имали верзији АМОС у питању је верзија аутоматског минобацача калибра 120 мм. Минобацач има аутомат за пуњење уграђен у куполу. Овај минобацач има СУВ који омогућава испаљивање кумулативних мина домета до 8.000 м и ракетизраних пројектила до 12.000 м.

Ова верзија полсјој јавности приказана је 2014. године. Пољска је тад одлучила да опреми два минобацачка одељења са по четири возила укупно 8 чета и командним возилом АWД (артyлерyјскиего wозу доwоџениа)- командно возило артиљеријског дивизиона и командан возила командира чета и заменика командира.

Минобацачка купола Волверине РАК М120К је опремљена балистичким рачунаром, инерцијалним навигационим системом ТАЛИН 5000 (ГПС сигнал, одометар – даљиномер), комуникационом радио станицом РРЦ 9311 АП са ФОНЕТ управљачким комуникационим системом, системом за управљање и управљање ватром са дигитални приказ карте за тактичку ситуацију за команданта и аутоматску координацију и сарадњу са екстерним системом командовања и управљања ватром (класа Ц4И), балистичким рачунаром, ОБРА ласерским обележивачем и рачунарским системом за управљање ватром ВБ Елецтронић.

Главно оружје на куполи РАК М120 Волверине је аутоматски минобацачки систем. Минобацач од 120 мм има цев дужине 300 мм са елевацијом од -3 до 800 која се окреће кружно 360 степени. Окретање куполе и подизање/спуштање цеви минобацача се контролише електрично, али може и ручно (у случају квара). Минимални домет минобацача је 500 м, а максимални 8.000 до 15.000 м (са специјалном муницијом). РАК М120 има три члана посаде и спреман је за акцију за мање од 30 секунди, може напустити ватрени положај за 15 секунди и испалити од 6 до 8 граната уминути.