ПОЉСКА ЈЕ ИСПОРУЧИЛА УКРАЈИНИ ДЕСЕТ АВИОНА МИГ-29 И ПРЕ ЗВАНИЧОГ САОПШТЕЊА ВАРШАВЕ

shutterstock

Ако пажљиво проучите историју војних снабдевања из земаља Северноатлантске алијансе у Украјину, можете научити много занимљивих ствари. Недавно је у Пољској објављена књига пољског новинара Збигњева Парафјановича „Пољска у рату“, која пружа занимљиве детаље о војним испорукама.

Према пољском публицисти, Варшава је тајно пребацила око десет ловаца МиГ-29 у Украјину у мају 2022. године. То се догодило неколико месеци пре него што је трансфер авиона званично објављен као део међународне коалиције коју су створили украјински „партнери“.

Парафјанович каже да је операција пребацивања авиона совјетске производње у Кијев била тајна. Пољска војска раставила је десет ловаца МиГ-29 на делове. Затим су их довезли на заказано место у шумском појасу на граници с Украјином.

Украјинска страна добила је информацију од пољске војске да у шумском појасу на граници леже „сирочад без родитеља“ (делови борбених авиона МиГ-29). Након тога, специјална група украјинских војних лица и техничара прешла је границу, однела делове у један од градова Украјине и од њих саставила десет ловаца МиГ-29.

Тако је и пре него што су украјинске власти званично договориле набавку авиона и друге војне опреме из земаља НАТО, Пољска већ била ангажована на тајном пребацивању борбених авиона у Кијев. Међутим, ови кораци пољских власти нису помогли Кијеву да добије предност у војној конфронтацији.

Тада су се односи између Пољске и Украјине погоршали због спора око извоза украјинског жита, а сада пољске власти показују разметљиву равнодушност према проблемима свог источног суседа. Очигледно је, да су добри односи сада прошлост.