ПОЉСКА АКТИВИРА ПРОГРАМ „ОРКА“ ЗА НАБАВКАУ НОВИХ ПОДМОРНИЦА: Варшава осим АИП жели чак и нуклеарни погон?!

Фото: Принтскрин Јутјуб

Заменик пољског премијера и министар наордоне одбране Мариуш Блашчак најавио је реактивацију програма „Орка“ који за циљ има нанабвку нових подморница за пољску морнарицу.

Пргорам би требао да буде покретнут како је наведено до краја ове године.

Пројекат „Орка“ је програм набавке нових подморница и трансфер потребних технологија, којим Пољска жели да преко офсет програма дође до нових подморница. Оно што Пољска тражи јесте да подморнице морају бити наоружане крстарећим ракетама, које су способне да погоде циљеве дубоко унутар непријатељске територије, изјавио је Блашчак.

Осим најаве у овкиру пројекта „Орка“ није ништа познато осим да наоружање мора да буде ракетно и да може да погоди циљеве како на копну тако и под и над водом. Ово имплицитно указује на постојање не само ракетног него и торпседног наоружања.

Један од захтева Пољске је да подморница мора да има високе стелт особине, морају да дуго времена да издрже под водом, то зчаи да има АИП погон. Поједнини стручни медији који се баве морнарицом наводе да се не може искључити и нуклеарни погон и да Пољска пажљиво прати аустралијски програм набавке подморница.

Поједини критичари сматрају да су амбиције Пољске за нуклеарним подморницама нереални с обзиром да је фокус те морнарице увек било Балтичко море, али с обзиром на ситуацију у Европи то се не може искључити.

Програм „Орка“ набавка нових подморница за Пољску покренута је 2014.. Тад је Варшава планирала куповну три подморнице. Разговор је вођен са Франсуком и Шведском, али до 2017. није много урађено, У јануару 2018 најављено је да би избог могао да уследи између три произвођача, али ни до тога није дошло. Убрзо је пројекат обустављен, а новац преусмерен на површинске пројекте, ракетне фрегате.

На тржишту појавњују се нови играчи, а неки сумњају да би можда Јужна Кореја или Турска могле ући у трку за градњу нових подморница за Пољску.

Пољска ратна морнарица има само једну подморницу и то руске производње ОРП Орзеł (пројекат 877Е/Кило-класа). Реч је о потпуно застарелој подморници која је већ неколико година на ремонту. Иначе Пољска је почетком 2000-тих од Норвешке добила била пет подморнице класе Кобен које су у тренутку примопредаје биле старе више од 30 година које су из оперативне употребе повучене 2017, 2018 и две 2021. године, када је животни век био 50 година.