ПОЉАЦИ ТРАНСПОРТНИМ АВИОНИМА У МОЛДАВИЈУ ИСПОРУЧИЛИ ОПРЕМУ ЗА ПОЛИЦИЈУ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПОКУШАЈА РУСКОГ ДРЖАВНОГ УДАРА

Фото: Принтскрин Јутјуб

Молдавија, мала држава која се налази на реци Дњестар укљештена између два своја велика суседа, Румуније на западу и Украјине на североистоку, доспела је поново у фокус светске јваности од када је избио рат у Украјини.

Посебно стална претња да ће непризната Придњестровска република или Трансњистрија се приклјучити Русији значајно је утицала да се та држава подели на два пола, један проевропски који води председница Маја Санду, коју оптужују да има румунски пасош и да је укинула молдавски језик и заменила га румунски и јаку проруску опозицију коју оптужују да по сваку цену хоће да направи државни удар у земљи и да је прикључи Русији.

Тренутно се у Молдавији одржава самит европских лидера док небо изнад те екс совјетске државице чувају НАТО авакси.

С друге стране Пољска је рано јутрос тој земљи послала укупно шест транспртних авиона пуних муниције, наоружања и војне опреме како би се тамошње снаге безбедности. На аеродром у Кишињеву слетела су два Ц-130 Хекулес и четири Каса Ц-295 пољског ратног ваздухопловства.

Како се касније утврдило у питању је опрема и наоружанје за молдавску полицију која има честе окршаје са проруском опозицијом.

Верује се да опрема која је допремљена је намењена за специјакну полицијску једницу „Фулгер“ која је опремљена са оклопним транспортерима БТР-70 и која је учестовала у сукобу са проуском опозицијом.

Војни потенцијал Молдавије

Војска Молдавије под оружјем има 6.000 активних припадника и 12.000 резервиста.

Од наоружања има 381 оклопно возило, 10 тенкова и 2 борбена хеликоптера са којима брани државу површине 33.846 квадратних километара.

Иначе на самиту је било речи о наоружавању молдавске војске. Комесар за спољњу и безбедносну политику Жозеп Борељ најавио је да ће Моладавија ускоро добтит три осматрачка радара, као и јачање војног санитета и инжињерије обуком минера који користе експлозив.