ПОД ЛУПОМ: Шта знамо о новој интерконтиненталној балистичкој ракети “САРМАТ”!

Foto: Printscreen Youtube/RT

Руски председник Владимир Путин на састанку са војним дипломцима рекао је да ће најновија интерконтинентална балистичка ракета “Сармат” која треба ускоро да ступи на борбено дежурствао.

Како је наведено ракета “Сармат” која је за сад верзија за лансирање из ракетних силоса требала би да замени стационарне верзије ракета Топољ М.

“У блиској будућности први лансери комплекса Сармат са новом тешком ракетом ће ићи на борбено дежурство“, рекао је Путин

Интерконтинетална бласистичка ракета САРМАТ позната је и под ознаком РС-28 неки је зову и „Сатана два“ или „Сатанин син“ јер представља наследника претходне верзије Р-36М2, у НАТО кодификацији познате и као СС-18 Сатана.

Сармат је нова тешка интерконтинентална балистичка ракета која треба да замени широку палету интерконтинеталних бласитичких ракета СС-18 и Топољ М у ракетним силосима. Развој Сармата, започет 2009. године.

Наводи се да ова интерконтинентална балистичка ракета може да понесе 100 тона терета што значи да се на њега може поставити 10 тежих нуклеарних бојевих глава или 16 лакших, или комбинација правих бојевих глава и лажних које би на себе преузеле савладавање непријатељске противракетне одбране. Наводно има домет од 11.000 до чак 18.000 километара.

Интерконтинентална балистичка ракета „Сармат“ има максималну брзину од седам километара у секунди, тежине је 100 тона и има погон на течно гориво.

У стању је да у секунди избрише са лица Земље област величине Тексаса или Француске, писали су руски медији прошле године, представљајући „Сатаниног сина“.

Ова ракета руској јавности први пут представљена је 2016. године. О овој ракети руски председник Путин први пут говорио је јавно 2018. године.