ПОД ЛУПОМ: ИНТЕРКОНТИНЕТАЛНЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ ТОПОЉ-М: Руски асиметрични изазов на претње Вашингтона

ФОТО Twitter/AnatolyVlasov87

Шеснаестог фебруара далеке 1983. године, пре тачно 40 година обављено је прво лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Топољ М. Упркос томе ова интерконтинентална балистичка ракета и даље остаје у саставу руских ракетних снага и елемент за асиметрични одговор Москве на нуклеарне изазове.

Историјат развоја интерконтинеталне балистичке ракете Топољ М

Супротстављеност нуклеарних сила текла је тако да се овај систем показао као адекватан одговор у савременој концепцији стратешке стабилности.

Балистичке ракете « Топољ М» развијене су на бази интерконтиненталних балистичких ракета РТ 2П УТТХ, чији је развој започео 1977. године, а у оперативну употребу су уведене 1985. године. „Топољ“ су прве копнене балистичке ракете које се могу лансирати из силоса и са камионских лансера. Прво пробно лансирање мобилне верзије било је 1994. године. У оперативној употреби су од 1997.

Стационарне верзије су иначе користиле ракетне силосе за интерконтинеталне балистичке ракете СС-19.

Овај систем је развијен у Московском институту топлотехнике (МИТ) под руководсатвом академика Александра Надирдазеа. Један од конструктора и директора МИТ Јуриј Соломонов за „Топољ“ каже да је у питању револуционарно нова тростепена ракета са чврстим ракетним горивом.

Чврсто гориво, за разлику од течног које је покретало ракете старије генерације, дало је већи потисак и убрзање ракети. Нови систем вођења је прецизнији и поузаднији. Више малих и додатних мотора омогућава девијацију ракете у њеном силазном лету у односу на класичну предвидљиву балистичку путању, што знатно отежава борбена дејства против ње.

ФОТО Twitter/AnatolyVlasov87

Балистичка ракета «Топољ М» смештена је на возило погона 16×16, развијено у конструкцијском бироу «Титан» у Волгограду.

Ова машина има задивљујућу способност брзог маневра, практично у свим теренским условима.

Подсистем топогеодетског обезбеђења и навигације уграђен на ракетном систему остварује веома брзу оријентацију и тачно топографско одређивање позиције лансирања, што омогућава ланисрање са сваке тачке маршуте кретања на којој је добијена команда за лансирање.

Ракетни систем «топољ М» замишљен је и произведен у складу са руским потребама и визијама његове употребе. Поседује и систем за одржавање температуре и влажности ваздуха у контејнеру ракете и у одређеним просторијама лансирне рампе.

Ракете «Топољ М» карактеристичне су по томе што користе бојне главе од 550 кТ, опремљене моторима на течно гориво и са уграђених више независно усмерених бојевих глава.

Ракета је тростепена, на чврсто гориво са скраћеним режимом рада мотора због смањења вероватноће откривања. У односу на раније кориштене бојеве главе, које користе балистичку трајекторију и чија је путања приближно предвидива, бојна глава са независно усмереним бојевим главама има могућност маневрисања при кретању према циљу.

Тиме се отежава дејство противника, односно обарање бојеве главе. Ракета, поред једне бојеве главе, може да носи и десетак мамаца који додатно отежавају балистичку одбрану.

„Топољ М“ користи дигитално и инерцијално навођење, које функционише у комбинацији са ГЛОНАСС- ом, навигационим системом који је руски одговор на ГПС. Са њим се постиже прокламована прецизност од 350 м од мете.

Наводно је произведено 350 ракета. Годишња производња износила је 6 ракета.

Тактичко техничке карактеристике ракета Топољ М

Тип: тростепена интерконтинетална балистичка ракета на чврсто гориво

Димензије: дужина 22,7 м, пречник 1,9 м

Маса приликом лансирања 47.200 кг

Обе верзије стационарна у силосу и мобилна носе бојеву главу јачине 550кТ