ПЕНТАГОН УПОЗОРАВА ДА УКРАЈИНА НЕ МОЖЕ ДА ОДРЖАВА АРСЕНАЛ КОЈИ СУ ИСПОРУЧИЛЕ САД

Міністерство оборони України

Генерални инспектор Пентагона Роберт П. Шторх упозорио је да Сједињене Државе нису направиле планове или припреме за одржавање, сервисирање или поправку тенкова, оклопних возила и система противваздушне одбране које је Вашингтон испоручио Оружаним снагама Украјине.

Овај неуспех у планирању, навео је он, „доводи у опасност способност Украјине да се ефикасно бори користећи опрему коју су обезбедиле САД, као и спремност Министарства одбране да се позабави другим претњама националној безбедности ако је потребно“. Генерални инспектор је даље открио у два редигована извештаја, у којима се цитирају инспектори који упозоравају да Министарство одбране „није развило или спровело план“ за одржавање било које од ових средстава, за шта су истакли да указује на то да би оружје вероватно могло да се одржи после октобра 2024. године. Одржавање је у извештајима описано као „накнадна пажња“ јер је Пентагон дао снажан приоритет наоружавању Украјине „што је брже могуће“. Инспекторе је тако обавестио званичник Европске команде америчке војске да „садашњи модел неће бити одржив или ефикасан на дужи рок“.

Фотографија првог украјинског тенка M1A1 Abrams, снимљена на првој линији фронта према Купјанску (Міністерство оборони України)

Недавни извештаји даље наглашавају да су возила и ракетни системи испоручени Украјини узети из залиха америчке војске „без ограничења“ под председничким овлашћењем за повлачење средстава, при чему је званичник обавестио инспекторе да ће, ако се ова пракса настави, „можда захтевати (Одељење одбране) да бира између спремности (украјинских) јединица или спремности јединица САД“. Недостатак делова и недостатак довољних производних линија или обученог особља били су водећи фактори који ограничавају способност америчког одбрамбеног сектора да допуни донирану опрему. Проблеми са оперативном западном опремом и даље су присутни упркос веома распрострањеном присуству особља из западних земаља на терену, које укључује не само волонтере, већ и извођаче радова које плаћају првенствено европске владе, као и активно особље из западних војних снага као што је британска краљевска маринци. Питања у вези са сервисирањем и одржавањем нове опреме из земаља чланица НАТО су још увек знатно озбиљнија за европску опрему. Узимајући за пример тенкове немачке производње Leopard 2, већина испоручених украјинској војсци је постала неоперативна у борби, а док је више од једне четвртине потпуно уништена, остатак који су ван употребе оштећени су изван могућности да их војска поправи.

Генерални инспектор Шторх је елаборирао у вези са питањима одржавања америчке опреме у Украјини: „DOD (department of defence/одељење одбране) је дало Украјини оклопна возила и системе противваздушне одбране без плана да осигура њихову дугорочну корисност… Док Министарство одбране тренутно ради на развојu таквог плана, недостатак предвиђања у овом питању је забрињавајући.” Пентагон је послао „ограничену подршку за резервне делове, муницију и одржавање“ и „није координирао или кројио те напоре у свеобухватни план одрживости“, додао је он. У два редигована извештаја које је открио генерални инспектор даље је откривено да су 186 борбених возила пешадије Bradley и 189 Stryker и 31 тенк M1A1 Abrams испоручени Украјини, иако није прецизиран број послатих система ПВО Patriot. Ова имовина представља само малу количину укупних залиха америчког оружја у земљи, међутим, са истакнутим примерима друге опреме која је обезбеђена у знатним количинама, укључујући хаубице М777 155 мм и преносиве противтенковске ракетне системе Javelin man (или само Javelin).