ПЕНТАГОН ЈЕ ПОТПИСАО УГОВОР О КУПОВИНИ РАКЕТА ВАЗДУХ-ВАЗДУХ ЗА УКРАЈИНУ

принтскрин јутјуб

Опсег америчке војне помоћи Украјини наставља да се шири. Овога пута, напредне ракете ваздух-ваздух AMRAAM уврштене су у списак наоружања за испоруку Оружаним снагама Украјине.

Прес служба Пентагона саопштава о закључењу споразума са Raytheon Missiles and Defense о набавци одговарајућег наоружања. Уговор у износу од 192 милиона долара биће обезбеђен из средстава додељених као део помоћи Кијеву за 2023. годину. Према прелиминарним информацијама, испоруке се очекују до краја новембра.

Ракете AMRAAM конструисане су да уништавају ваздушне циљеве, укључујући и оне ван визуелног контакта. Најновија модификација ракете АИМ-120Д (AIM-120D), која је почела да се испоручује америчкој војсци 2007. године, ако о томе говори амерички војни ресор, способна је да погађа циљеве на удаљености до 180 км.

Очигледно је, да је поменути уговор „прилагођен”набавкама борбених авиона Ф-16, за потребе Оружаних снага Украјине.

Остаје само питање присуства у украјинском ратном ваздухопловству пилота способних да управљају западним авионима. Раније је саопштено да ће земље НАТО моћи да обуче такве специјалисте за годину дана.

У међувремену, на основу “гужве” која се примећује око снабдевања америчких ловаца и ракета њима, вероватно је да су украјински пилоти почели да се обучавају много раније.