ОВАКО ЈЕ СНИМЉЕНА ЧУВЕНА СЦЕНА ЗАРАЊАЊА НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ У ФИЛМУ ГРИМИЗНА ПЛИМА! ВИДЕО

Фото: Принтскирн Твитер

Сви знате за чувени холивудски блок бастер Гримизна плима са Дензел Вашингтоном и Џимом Хекманом као првим официром и командантом америчке нападне нуклеарне подморнице која испловљава на задатак док у Русији бесни пуч и грађански рат.

У јеку опције да су у Русији употребљене нукеларне ракете долази до прекида комуникације између подморнице и команде. То ствара заплет где долази и до побуне на подморници па и до хапшења команданта, а и касније истраге, где главни јунак бива у праву, а команднат подморнице се пензионише и напушта морнарицу.

Филм је снимљен 1995 године. Оно што је интересантно код овог филма је мишљење да је америчка морнарица издашно помогла овај филм, што наравно није било тачно.

Наиме, морнарица је одбила да помогне у продукцији филма јер су имали притужбе на сам сценарио. Режисер Тони Скот, који је иначе режирао и први део Топ Гана дошао је на идеју како да сними чувену сцену зарањања нуклеарне подморнице подморнице у морске дубине.

Скот је ангажовао хеликоптере и чамце који су пратили подморницу USS Alabama (SSBN-731) класе Лос Анђелес када је подморница била примећена како напушта луку Перл Харбор и одлази на задатак.