НОВИ БЛИСКИ КОНТАКТ ДВА АМЕРИЧКА СТРАТЕШКА БОМБАРДЕРА Б-1Б И РУСКИХ ЛОВАЦА СУХОЈ Су-27 и 35 НАД БАЛТИКОМ!

Foto: Shutterstock

Ловци Министарства одбране Руске Федерације спречили су нарушавање граница од стране два стратешка бомбардера Б-1Б америчког ратног ваздопловства изнад Балтичког мора

Руска контрола ваздушног простора над Балтичким морем је 25. маја 2023. открила два ваздушна циља која се приближавају државној граници Руске Федерације.

Да би се спречило нарушавање државне границе Руске Федерације, у ваздух су подигнути ловци Су-35 и Су-27 из састава ПВО Западног војног округа.

Посаде руских ловца класификовале су ваздушне мете као два стратешка бомбардера Б-1Б америчког ваздухопловства.

Након уклањања страниџ војних авиона са Државне границе Руске Федерације, руски ловци су се вратили на аеродром своје матичне базе.

“Лет руских ловаца обављен је у строгом складу са међународним правилима за коришћење ваздушног простора. Кршење државне границе Руске Федерације није дозвољено”, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Подсетимо, дана 23 маја у британску ваздухопловну базу Ферфорд слетела су два од укупно четири стратешка бомбардера Б-1Б америчког ратног ваздухопловства  у оквиру састава Оперативна група бомбардера за Европу 2023-3 и планиране ротације снага за брзо одвраћање НАТО-а као подршка Европској команди Америчке војске.

У питању су два стратешка бомбардера из састава 7. бомбардерске ескадриле из басе Дајс у Савезној држави Тексас, који су из САД долетели у Европу како би спроводили мисије НАТО и „Ер полисинг“ и пружали заштиту у ширем региону Балтичког мора.

Ротација стратешких бомбардера укључиваће укупно четири стратешка бомбардера Б-1Б. Преостала два како је наведено требала би да стигну 25. маја.