НОВА СЕРИЈА ШКОЛСКО БОРБЕНИХ АВИОНА ЈАК-130 УШЛА ЈЕ У УПОТРЕБУ ВАЗДУШНО-КОСМИЧКИХ СНАГА РУСИЈЕ

Минобороны России

Ваздушно-космичке снаге Русије добиле су нову серију школско борбених авиона Јак-130, нови авиони су произведени у Иркутском ваздухопловном комбинату. Ово је саопштила прес служба ОАК (Объединенная авиастроительная корпорация).

Руска војска је преузела серију двоседа Јак-130. Колико је авиона у серији, није прецизирано, последња испорука Јак-130 била је крајем новембра прошле године, а такође без навођења броја испоручених авиона. Тренутно се авион испоручује у модернизованој верзији, посао су извели стручњаци Иркутског авио-завода, узимајући у обзир податке добијене од руских пилота током рада.

“Иркутска фабрика авиона испуњава своје обавезе по државном одбрамбеном налогу. Авиони се производе по плану. У производњи су авиони следећих серија, предвиђен за испоруку ове године”рекао је шеф ОАК Јуриј Сљусар.

Од 2009. до 2018. године, према различитим уговорима, Министарство одбране Русије добило је 109 авиона Јак-130 – од којих је 12 из прве две серије направљено у Нижњем Новгородском ваздухопловном комбинату Сокол, а још 97 у Иркутском ваздухопловном комбинату. Војни ресор је 2020. године потписао нови уговор о набавци још 25 борбених авиона Јак-130.

Јак-130 (према НАТО кодификацији: Mitten – „рукавица“) је руски школско борбени авион који је развио Конструкторски биро Јаковљева да замени авион за обуку Л-39 у руском ваздухопловству. У случају борбених дејстава, авион је способан да извршава задатке лаког јуришног авиона.