НОРВЕШКА УКРАЈИНИ ДОНИРА 8 ВИШЕЦЕВНИХ ЛАНСЕРА РАКЕТА М-270 И ТРИ АРТИЉЕРИЈСКА РАДАРА АРТУР

Фото: Принтскрин јутјуб

Норвешко министарство одбране саопштило је да је у сарадњи са Великом Британијом донирало Украјини три артиљријска радара и осам самоходних вишецевних ракетних система МЛРС М-270

– Морамо да задржимо подршку Украјини како би она наставила своју борбу за слободу и независност. Потребно је више наоружања, а то су капацитети за којима је велика потражња у Украјини које не бисмо могли да остваримо без блиске сарадње са Великом Британијом, рекао је норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам (Сп).

Норвешка је раније донирала три МЛРС система Великој Британији. Заједно са осам који су сада донирани, ово је помогло да се повећа способност Уједињеног Краљевства да настави своју подршку Украјини.

Норвешка је такође одлучила да Украјини поклони три радара Артур из резерви. Ови радари се користе за лоцирање непријатељске артиљерије. Донација ће бити спроведена у сарадњи са Великом Британијом, која је такође раније донирала овај тип радара Украјини.

Одбрана је у процесу замене радара за лоцирање артиљерије Артур новим. Инвестициони пројекат који је у току планиран је за испоруку нових радара за артиљеријску локацију норвешким оружаним снагама 2024. и 2025. године. Норвешке оружане снаге су повукле МЛРС из употребе и стога више није део војне структуре.