НЕВЕРОВАТНА ФОТОГРАФИЈА СОВЈЕТСКИ ЛОВАЦ СУ-24М И БРИТАНСКО-ФРАНЦУСКЕ КРАСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ: Интеграција из нужде!

Фото: Принтскрин Јутјуб

На друштвеним мрежама појавила се слика украјинског Су-24М који испод крила носи две крстареће ракете Storm Shadow / SCALP-EG које су монтиране испод крила овог јуришника.

С овим је после силних нагађања јесте-није демистификовано да су ови совјетски јуришници које Украјина има у свом наоружању уз помоћ пољских и британских инжињера уз асистенцију украјинских оспособили ове јуришнике као носаче крстарећих ракета.

Пре пар месеци се спекулисало да Украјина нема капаицтете за ношење крастарећих ракета и да ће им Британци морати да дају повучене јуришнике Торнадо ГР-4 или да се усутпи неки други авион, али пошто од тога није било ништа, решење је пронађено у модификацији совјетских авиона. Као што се успело још средином 1990 тих кад су Чешки МИГ-23 добили ракете ваздух-ваздух матра мажик и 2022 када су украјински СУ-27 и МиГ-29 добили успешно интегрисану противрадарску ракету АГМ-88 ХАРМ дошло се и до крстарећих ракета британско-француске производње.

Авион чија слика је објављена и који се користи као платформа за лансирање крастарећих ракета припада 7. тактичко-авијацијској бригади Украјинког РВ која има у наоружању јуришнике Су-24М и СУ-24МР и која се базира на аеродрому Староконстантинов у Хмељницкој област. На том аеродрому пре бомбардовања налазило се 19 летелица СУ-24М и МР.

У нападу је уништено 5 летелица и навоно разорено складиште крстарећих ракета. Оперативно је наводно остало само два СУ-24МР и 12 Су-24М.

Иначе Украјина је после распада Совјетског Савеза у наоружању имала 205 летелица Су-24М и МР.