НЕМАЧКА ЗА 4 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА КУПУЈЕ ИЗРАЕЛСКИ ПРОТИВРАКЕТНИ СИСТЕМ СТРЕЛА 3

Foto: Printscreen Youtube

ТВ ФРОНТ/Deutsche Welle

Израел је пристао да Немачкој за четири милијарде евра прода противракетни систем „Стрела 3“, који би требао да представља елемент антиракетне заштите Немачке, али и овог дела Evrope.

Како је известио сајт Дојче Веле, куповина се финансира из „специјалног фонда Бундесвера“, који је основан после почетка рата у Украјини.

Читава та ствар би била потпуни успех за Израел – толико велики да је премијер Бењамин Нетањаху недавно покренуо то питање на маргинама седнице владе:

„Као што сам рекао светским лидерима, а такође и канцелару Шолцу, Израел, јеврејска држава, неће дозволити још један Холокауст.“

Ова прекретница за израелски народ огледа се и у дискусијама о испоруци „Стреле 3“ Немачкој. У Холокаусту, Јевреји су били без заштите од нацистичке Немачке.

„Осамдесет година касније, Немачка жели да купи одбрамбено оружје од јеврејске државе. Тада нисмо могли да се бранимо, а данас помажемо другима да се бране.

На крају, одлучујући фактор су вероватно биле перформансе система: он може да обара мете на висини до сто километара. Поред пројектила, користи се и моћан радар. „Стрела 3“ може да се користи много флексибилније од својих претходника, објаснио јер први човек немачког ваздухопловства Инго Герхарц на израелској телевизији: „Систем има велике могуц́ности. Погледали смо различите системе и одлучили смо се за ’Стрелу 3’.“

Немачка је најавила да ће систем да користи и као део одбрамбеног ракетног система НАТО. Земље попут Пољске, Румуније и балтичких држава требало би да буду у могуц́ности да се придруже.

Али, пре тога треба разјаснити неколико питања. Пре свега, потребна је сагласност САД, јер у развој нису биле укључене само израелске фирме, вец́ између осталих и америчка компанија за наоружање Боинг.

„Немачка је изјавила да жели заштиту цивилног становништва. Онда, у неком тренутку у будућности, систем треба да буде интегрисан у заштитни штит НАТО. То је следећи корак“, рекао је Моше Пател, шеф израелске противракетне одбране. „Повезивање тих система са НАТО је ван моје надлежности. Те земље морају да разјасне сва та питања с НАТО.“

„Стрела 3“ спремна до краја 2025. године

Куповина „Стреле 3“ је, наравно, и политичко питање. О великом успеху говори и Рон Просор, израелски амбасадор у Берлину: „Продаја система ’Стрела 3’ унапређује стратешке односе Израела и Немачке, који ће као резултат тога достићи нове висине.“

Он поздравља то што су политички напори немачког канцелара, министра одбране и министарке спољних послова уродили плодом и, каже, још једном показали да послови с наоружањем захтевају јак политички оквир.

За Израел је продаја „Стреле 3“ Немачкој највећи уговор о наоружању у његовој историји. Земља је удвостручила извоз оружја за мање од једне деценије и прошле године продала оружје у вредности од 12,5 милијарди долара. „Стрела 3“ би требало да буде оперативна до краја 2025. године