НАДОЛАЗЕЋА УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА: Да ли жестоки удари на Запорожје указују на почетак напада

Фото: Принтскрин Твитер

ТВ Фронт/Бошко Јовановић/Андреј Млакар

Да ли креће украјинска офанзива? Ово питање се поставља скоро свакдоневно. У последњних пар дана интезивирали су се ракетни, артиљеријски и напади дронова камиказа како на територију Русије, тако и на зони истока у Донјецкој и Луганској области.

Свој поглед о томе да ли нам се ближи та чувена украјинска офанзива дао је за ТВ Фронт војни коментатор Бошко Јовановић.

“Права офанзива или контраофанзива ићи ће у 5 правца један главни и четири помоћна. На главно је смештено 60 посто трупа, а на остала четири правца 40 посто трупа. За офанзиву је битно имати превласт у ваздуху и артиљерији, а то Украјинци немају. Они врше нападе дроновима на Бердјанск, то им је јако битно, затим на Мелитопољ и Маријупољ. Главнина украјински трупа се сад налази у Запорошкој области или негде преко пута Запорошке области, али не из једног могућег правца из Централне Украјине.

Зашто тај правац?

Да се направи клин између руских снага и да се ту прогалси победа. План је толико неописово глуп. Зашто? Зато што ако нападате само из једног правца чак и да направи клин, чак и да дођете до обале Азовског мора то ништа не значи. Јер Руси могу да вас окруже, затворе у обруч и да ви немате никакиво сандбевање и ви тиме једноставно жртвује своје копнене снаге. Зашто се то ради? Зато што Запад то очекује, “дајемо вам толико оружје а ви ништа”. Тако да Украјинска офанзива оваква каква је без 200-250.000 људи нема смисла, а Укрјаина не може да поашаље толике трупе у офанзиву зато што напросто даље држи добар део својих елитних јединица око Бахмута и стално напада Бахмут са крила, јер падом Бахмута, дошло до тога да Украјинци не знају шта им је ПР-овски важније повратак Бахмута или контраофазнива на једној тачки фронта. Ако би нешто повратили од Бахмута могли би рећи то је контраофанзива, али од тога ништа бити неће.