МИНИ ПОДМОРНИЦА ИЛИ НОВА РОНИЛИЦА ЗА ИТАЛИЈАНСКЕ ПОМОРСКЕ ДИВЕРЗАНТЕ: Мистериозно пловило се појавило на пради у Риму! ФОТО

Фото: Принтскрин Јутјуб

Дан Републике Италије свечано је у петак обележен у Риму традиционалном војном парадом. Поред мараша једница, ветерана и тактичке опреме махом точкаша, оно што је побудило занимање било је свакако промоција две до сада непознате италијанске мини подморнице, иако неки говоре да су у питању ронилице које користе надалеко чувени италијански поморски диврзанти COMSUBIN.

Италија с правом се сматра државом која велику пажњу поклања морнарици чији бродови и подморнице, као и морнаричка пешадија контролишу: цело Јадранско, део Јонскога, Тиренско и Лигиуријско море, а фрегате, носачи авиона-десантни бродови цео Медитеран до обала Африке.

Фото: Принтскрин Јутјуб

У ту сврху и велико занимање да ове мини подморнице, које су по први пут виђене на војној паради натоварене на вучне возове који су продефиловали испред италијанског војно-политичког врха.

Познаваоци тврде да одред поморских диверзаната „Тесео Тесеи“ је добио нове мини подморнице који су једна врста наследнице мини подморнице која се водила под ознаком АЕ-90 и до сада их Италија није спомињала. Предпоставља се да је произвођач ових подморница компанија CABI Cattaneo.

Поморски стучњаци који су анализирали ова пловила, само са слика наводе, да се ради о типу пловила између подморнице и мини ронилице, јер има суви део, херметички затворен и решеткасти који омогућава излаз из самог пловила. Поред бочних врата и врата на врху овог пловила, нејасно је да ли испод трупа постоји отвор за излазак поморских диверзаната.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Облик овог неогичног пловила је цилиндричан с тим да је прамац закошен, док је шири на крми. испод трупа налазе се пропелери, док се два крила налазе на прамцу и омогућавају стабилност приликом роњења овог пловила. Крила имају могућност као код подморница да се увуку.

Два пропелара налазе се нико монтирана на боковима крме, а на задњем делу опет се налазе једна врата. Претпоставља се да се у задњем делу налази мокра просторија за диверзнате који могу да изађу. Неки наводе да се ту налази и простор за смештај опреме. Пловило има и перископ који се увлачи, а налзи се на прамцу.

За сада о овој подморници нема конкретних детаља у смислу тактичко техничких спецификација, димензија, тежине и додатне опреме.

Фото: Принтскрин Јутјуб