МИГ-29 У АФРИЦИ

Како је пуч у Судану и битка за Картум поново винула у небо оклеветани авион!

Војна формација Снаге за брзо реаговање под командом генерала Мохамеда Хамдана Дагал-Хемедија у суботу 15.априла кренули су у отворену конфорнтацију са регуларном суданском војском око власти у тој сиромашној афричкој земљи.

До сад у сукобима је погинуло 56 особа, а њих више од 500 је рањено.

Побуњеници су зазуели једИну ваздухопловну базу, једну војну, цивилни аеродром у Катруму, али аеродроми Мервоверу и Ел Обеиду у западном Судану.

Борбе се и даље воде за председничку палату и генералштаб. У овом сукобу оно што је интересантно заробљено је и неколико египатских МиГ-29М2, пилоти и техничари.

Оно по чему ће овај сукоб, пуч у току извођења бити упамћен јесте масовна употреба борбених авиона МиГ-29 за ударе по формацији Снаге за брзо реаговање које изводи регуларна суданска армија.

Снимци који су објављени приказали су борбено деловање ловца МиГ-29 по први пут над једним градом. Иначе судаско ратно ваздухопловство у свом наоружању има борбене авионе МиГ-29 и то 10 оперативних од укупно 12 које је та земља 2008 године набавила од Белорусије.

Њима је у првој фази кад су набављени до нису обучени судаски пилоти управљали најамници. Ти мигови стационирани су били у бази Вади Сеидна. Ови авиони употребљени су били за време грађанског рата у западној провинцији Дарфур, а побуњеници су један МиГ-29 оборили поред Катрума када је у њему погинуо руски пилот најамник.

Иначе то је била друга транша, пошто је Судан 2004 био примио 12 мигова. Укупно 2008 остало је 24 летелице, а после обарање једне 23. Број се с годинама смањивао тако да је остало оперативно само 10 комада. Наводно власти Јужног Судана тврдиле су да је током борби око границе 2012. године био оборен још један МиГ-29.

Судански мигови 29 заправо су верзија СЕ, која нема опцију за ношење ласерских и ТВ вођених бомби и ракета. МиГ-29СЕ (9-13С) има слабији радар Н-019Е. Максимални дозвољени угао напада је повећан са 26 на 30 степени. Од убојних средстава ова верзија МиГ-29 носи ракете ваздух-ваздух Р-27Т, Р-27ТЕ и Р-27РЕ, као и активно вођене ракете РВВ-АЕ (Р-77). Иначе ови авиони су накнадно обновљени јер су после распада Совјетског Савеза остали незавршени и нуђени су купцвима са слабијим џепом пре свега у Африци.

Од осталих афричких земља у свом наоружању МиГ-29 имају Еритреја која је набавила 5-7. Снаге марашала Халифе Хафтара имају 6 мигова 29 које је користила војна формација Wагнер, а онда су их предали Либијцима. Такође су борбено употребљени за рат са снагама лојаним властима у Триполију. Алжир 33 и Судан преко пута Црвеног мора који има 10 борбених авиона МиГ-29.

Највећи број мигова 29 има Египат 46 борбених авиона МиГ-29 у верзији М и М2.

Иначе у суботу побуњеници су у ваздухопловној бази Мероwе заузели три од укупно 5 мигова 29 који су послати у ту земљу. Побуњенци су објавили снимак заузетих египатских мигова 29.

Подсетимо, насиље је избило након вишедневних тензија око планиране интеграције РСФ-а у регуларну војску. У 2019. години, војска и РСФ заједно су државним ударом свргнули дугогодишњег лидера Омара Ал Башира. Сукоби, према Ројтерсу, изазивају забринутост због планираног преласка на демократију. Власти у Судану тренутно имају тзв и. суверени савет под вођством генерала Абдел Фатаха Ал Бурхана, а генерал Хемедти заузима место његовог заменика. Хемедти је недавно предводио планирану транзицију ка демократији, наљутивши војне команданте који су покренули мобилизацију у Картуму. У четвртак је војска саопштила да су недавни покрети РСФ-а, посебно у Меровеу, изведени без координације са војском и да су незаконити.

Снаге за брзу подршку основала је суданска влада 2013. године да би сузбила побуну у Дарфуру. РСФ се састоји од арапске милиције Јањавеед, коју хуманитарне организације криве за ратне злочине над народом Дарфура. Шеф РСФ-а је последњих месеци рекао да је пуч против прелазне владе 2021. грешка која није донела промене у Судану и само оживела остатке Башировог режима. Генерал ал-Бурхан, који је устао током Баширове тридесетогодишње владавине и тренутно је де факто лидер земље, тврди да је државни удар против Хамдокове владе био неопходан.