КО ЈЕ ДОНИРАО НАЈВЕЋИ БРОЈ ТЕНКОВА И ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА УКРАЈИНИ (ВИДЕО)

Страница Пољска у ЕУ на свом Твитер налогу објавила је информацију о томе колико је до сада тенкова достављено Украјини. Према навопдима ове странице украјинској војсци до сада испоручена су 535 тенка.

Од тога највећи број дала је управо Пољска 325 и то у верзији Леопард 2А4, Т-72М1 и ПТ-91, ту треба уврстити и борбена возила пешадије БМП-1. Одмах из Пољске по броју испоручених тенкова и оклопних возила је Холандија која је испоручила тенкове Леопард 2, али српема испоруку тенкова Леопард 1 и борбених транспортера М-113 и YPR-765. Трећа по реду са 80 испоручених примерака је Немачка и то тенкова Леопард 2 у верзији А6, затим борбена возила пешадије Мардер у верзији А 5, оклопна возила Динго, самоходна артиљеријска оруђа Гепард.

Четврте су Сједињене америчке државе су САД које су испоручиле Кијеву до сад оклопне транспортере М-113, оклопна возила МАX PRO, а у плану је испрука и тенкова типа Амбрамс М-1А2. Такође ту би требало уврстити и борбена оклопна возила точкаше Страјкер.

Омдах иза САД по бродју испоручене технике налази се Чешка, која је Украјини донирала 50 оклопних возила углавном тенкова Т-72 и Т-72АV које је модернизовала и ремонтовала чешка фабрика Ексакалибур.

Што се тићче борбених авиона Украјини је испоручено 28 ловаца МиГ-29 од чега је пољска донирала укупно 14 борбених авиона, одмах из ње је Словачка која је такође донирала 13 авиона.