ИСТОРИЈСКИ ЛЕТ ВЕЧИТИХ ПИЛОТА-МИРКО АНЖЕЛ И АНГЕЛ ОНЧЕВСКИ У ГАЛЕБУ Г-2

Фото: ТВ Фронт

Историјски лет вечитих пилота – Мирко Анжел и Ангел Ончевски у Галебу Г2

21. мај, Дан Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране више од четири деценије славио се у бившој држави као највећа ваздухопловна светковина.

Са сетом се сећају тог времена асови југословенског ваздухопловства.

Два вечита младића из плејаде сјајних пилота које је изнедрила југословенска школа војне авијације, Мирко Анжел и Ангел Ончевски, решили су да овај датум обележе на јединствен начин, летом на авиону који има посебно место у историји нашег, али и светског ваздухопловства, једном од најбољих војних школских  млазних авиона, Галебу Г-2.

Фото: ТВ Фронт

Аеродром Ечка је био домаћин овог историјског лета, а авион којим у ”трећој младости” некадашњи пилоти ваздухопловства ЈНА крстаре небом Баната, Галеб са ознаком 170, јединствени је примерак у колекцији Аеро клуба ”Галеб”.

И овај лет је био јединствен, јер је пилот за палицом 80 – годишњи, дугогодишњи опитни пилот нашег ратног ваздухопловства Мирко Анжел, а деценију старији ”младић”, актер овог лета, је један од пионира наше суперсоничне авијације, генерал Ангел Ончевски.

Пилотски стаж Мирка Анжела, питомца 17. класе ВВА, почео је отприлике када је полетео и први ”Галеб”, а има томе више од шест деценија. Галеб је први пробни лет имао 3. јула  1961. године.

Неколико месеци касније у Југославију стижу први Миг – ови 21.

У то време је Ангел Ончевски, припадник 9. класе ВВА, већ био искусан ”витез неба” , толико добар да је био међу седам одабраних пилота који ће 1962. године отпутовати у СССР и на полигону Луговаја тестирати могућности ”балалајке”.

Генерал Ангел Ончевски био је и први старешина младом пилоту Мирку Анжелу у ескадрили Мигова 21.

Познато је да је Миг 21 од септембра 1962. па до 21. маја 2021. године био део нашег ваздухопловства.

То је историја, а лет два легендарна пилота на Галебу, над Ечком 21. маја 2023. године, је тренутак за вечност.

Спектакуларни лет за Гинисову књигу рекорда снимила је и наша екипа, а како је све то изгледало, можете видети премијерно у широј репортажи,  на ТВ ФРОНТ у  уторак у 20:00 часова.