ИСКУСТВА ИЗ УПОТРЕБЕ ЛОВЦА МИГ-31 НА НЕБУ ИЗНАД УКРАЈИНЕ

Шта су предности, а шта мане према украјинским ваздухопловцима!

Прича о употреби руских борбених авиона МиГ-31БМ у Украјинском рату је актуелна од октобра 2022. Не мислимо овде на причу о МиГ-31К носачу хиперзвучне крстареће ракете Кинжал која у повременим летовима над Минском и уз белоруско-украјинску границу диже панику код власти у Кијеву, него ангажовање ових ловаца у борбеним задацима.

То се пре свега односи на недавно обарање извиђача СУ-24МР, и ловаца Су-27 и МиГ-29 који су лансирали противрадарске ракете АГМ-88 ХАРМ на положаје ПВО у Белогордоској области.

Иначе руске ваздушно-космичке снаге користе већ интензивно ловце МиГ-31БМ у ваздушним патролама у озни операција и контроли граничног појаса.

„Када се открију ваздушни циљеви, врши се навођење, индетификација и захват, а након добијања потврде корсите се навођење ракете ваздух-ваздух на непријатеља, саопштио је у камере руске војне телевизије други члан посаде под именом Владмир.

Оно што треба додати да онда када су оборена три украјиснка авиона који су учестовали у нападу на Белгородску област у тренутку слетања све је оборио МиГ-31 и то ракетама великог домета Р-37М (НАТО ознака АА-13 „Аxехад), што је у питању модернизована верзије старије ракете Р-33.

Оно што треба додати да онда када су оборена три украјинска авиона који су учестовали у нападу на Белгородску област у тренутку слетања све је оборио МиГ-31 и то ракетама великог домета Р-37М (НАТО ознака АА-13 „Аxехад), што је у питању модернизована верзије старије ракете Р-33.

С друге стране украјинска војска, односно њихово ваздухопловство сматра да је Русија поделила линију фронта на осам сектора и у сваком сектору има по неколико ловаца Миг-31БМ и Су-34. Међутим оно што њима представља проблем јесте што руска авијација нема авио танкере, па се процењује да оба типа борбених авиона нису у стању да остану у ваздуху дуже од два сата.

И сами западњаци, али и Украјинци признају да је комбинација ракета Р-37М и Р-77 веома проблематична по украјинску авиијацију јер се ради о ракетама великог домета и велике брзине, а плафон лета МиГ-31 од скоро 20.6 км по висини омогућава да после дејства избегне украјинску ПВО.

Велику главобољу задаје и то што Украјина нема ефикасан начин бробе против руских ловаца МиГ-31БМ. Међутим према њима за утеху је то што је у питању одбрамбена тактика, на коју се ваздушно-космичке снаге Русије морају да се све више ослањају, док нападна дејства и даље се изводе крстарећим ракетама.

Западни извори истичу и да је упркос губицима украјинска ПВО урадила одличан посао и одвраћања руских ловаца, који ретко сад прелазе линију фронта и лете над Украјином, као и да би било најбоље да украјинска ПВО дугог домета и даље остане оперативна у нападима и да МИГ-31БМ и СУ-35 и даље остану у превентивним задацима одбране ПВО територије Русије, даље од граница Украјине.