ИНДИЈСКИ МИГ-21 ПОНОВО ЛЕТЕ ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА ПАУЗЕ: Најдуговечнији ловац се и даље не предаје! ВИДЕО

Foto: Printscreen Youtube/Aviation Wall

Hindustan Times објавио је 31. маја 2023. године текст у коме наводи да је Индијско ратно ваздухопловство поново дало зелено светло да ловци МиГ-21 модернизована верзија поново лети после три недеље паузирања.

Наиме више од 50 борбених авиона МиГ-21 Бис приземљени после пада једне од летелица у индијској Савезној држави Раџастан 8. маја ове године када су погинуле три жене.

Њихова погибија у фокус је вратила причу о удесима индијских борбених авиона. Само од јануара 2023 број падова војних летелица износи са последњом чак 10. МиГ-21 у редовима инидијског РВ су најстарији бробени авиони, али Индија због падова других авиона попут Су-30 и Миража 2000 морала је да приземљи скоро половину своје флоте због инспекције и истраге падова летелица.

Индијско РВ има укупно три ескадриле са ловцима МиГ-21. Ескадриле су од 30 маја добиле дозволу да обнове летење и да крене обуке, а ловци су добили одобрење да могу да се користе и у оквиру борбених група, написао је овај индијски медији који се позвао на војног званичника који је инсистирао да остане анониман.

Индија је иначе требала да до 2025. из оперативне употребе повуче све МиГ-21 Бис чији примерци су први пут изашли из локалних фабрика 1976. Ова верзија је унапређивана неколико пута и последња носи ознаку МиГ-21 Бизон односно у питању је модификација руска 21-93. Иначе сви ловци су модернизовани 2000 године.

„Срећан сам што је влада одлучила да поступно укине МиГ-21 до 2025. и надам се да се овај рок неће променити“, рекао је пензионисани маршал инидијског ваздухопловства Анил Чопра, иначе тренутно генерални директор Центра за студије ваздушних снага.

Црна индијска статистика

Први индијски МиГ-21 стигли су у ваздухопловство те земље 1963 године. Укупно је израђено било 874 различитих верзија овог ловца. од тог броја више од 400 је изгубљено у разним несрећама. Укупно је за више од 60 година службовања погинуло 200 пилота.

Од укупног броја 874 МиГ-21 више од 60 посто произведено је по лиценци у Индији.

Разлог толиког броја срушених летелица лежи у томе што је дуго времена миГ-21 био главни борбени авион индијског РВ због кашњења у испоруци и производњи индијских борбених авиона.