И ФРАНЦУСКА ПОСЛЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ИСПОРУЧУЈЕ УКРАЈИНИ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ  CALP EG

Француски председник Емануле Макрон изјавио је за државни ТФ 1 да Француска креће британским стопама и да ће Кијеву испоручити крстареће ракете  SCALP EG (француска верзија британске крстареће ракете Storm Shadow). Осим крстарећих ракета, Париз ће Кијеву да испоручи и ловце тенковa AMX-10RC. Прецизна бројка се не наводи.

Макрон је рекао да је стратегија Француске да помогне Украјини да издржи све.

Макрон је поред тога, рекао да Париз преговара са низом земаља да се „обуче пилоти. Макрон је такође говорио о снабдевању Украјине авионима.

“Ми не водимо рат против Русије, ми помажемо Украјини да се одупре руском агресору. Не испоручујемо оружје које би нам омогућило да дођемо до руског тла. Понекад морате поставити границе. Не смемо да ослабимо способност Француске да се брани, „Макрон је рекао о трансферу борбених авиона у АФУ.

Француска има ракете Storm Shadow, које је Украјиснка војска раније добила од Британије, али за њих користи назив SCALP-ЕG. Француска морнарица првенствено опрема крстарећим ракетама SCALP-ЕG oprema ловце-бомбардере Rafale, Mirage 2000 i Eurofighterа, a у будућности и вишенаменске нуклеарне подморнице. Најважнија разлика између ракете SCALP и њенe britanske verzije је састав система за навођење и домет вођене ракете – ракета SCALP је 250 км и требало би да буде повећана на 400 км у односу на verziju АPACH 150 км у будућности.