ХУТИ ИЗНЕЛИ УСЛОВЕ ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ОТЕТОГ БРОДА

ФОТО: Ансар Алах

Брод Galaxy Leader у израелском власништву, који су отели јеменски Хути из покрета Ансар Алах, тренутно остаје усидрен у луци у провинцији Ходејда у западном Јемену. Чланови његове посаде се испитују.

Руководство покрета Ансар Алах тренутно одбија да разговара о даљој судбини заробљеног брода. Тек ако се заврши војна операција у Појасу Газе, коју изводе Израелске одбрамбене снаге, моћи ће се говорити о судбини брода, рекао је Мухамед Али ал Хути, припадник јеменског Врховног политичког савета.

Представник Хута саопштио је услове за пуштање брода, чији је један од власника израелски бизнисмен. Прво, је прекид војних операција Сједињених Држава и Израела у Појасу Газе и уништавање палестинског становништва. Друго, је достава воде, хране и лекова палестинској енклави. Само ако се ови услови испуне, Хути су спремни да уђу у преговоре о судбини заплењеног брода.

Раније су Хути упозорили Израел да ће пресрести све израелске бродове који плове кроз Црвено море у близини јеменске обале. Покрет Ансар Алах на тај начин демонстрира солидарност са палестинским покретом Хамас.