ХРВАТСКИ САБОР ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА КУПОВИНУ 8 ХЕЛИКОПТЕРА UH-60M BLACK HAWK

U.S. Army photo by Spc. David Poleski

Одбор за одбрану хрватског Сабора једногласно је подржао набавку осам хеликоптера UH-60M Black Hawk. Реч је о набавци додатних хеликоптера, а вредност посла износи 238 милиона долара.

Чланови тог Одбора једногласно су дали мишљење за покретање поступка за доношење одлуке о набавци хеликоптера којима се источна војна технологија замењује западном.

Након што је Стејт Департмент одобрио хрватској Влади могућу страну војну продају хеликоптера UH-60M Black Hawk и припадајуће опреме и услуга, мишљење саборског одбора први је корак у поступку до доношења одлуке Владе о набавци тих хеликоптера.

“Неопходно је источне хеликоптере заменити онима западне производње, неопходно је јачати све делове Хрватске војске. Набавка хеликоптера UH-60M Black Hawk још једном потврђује стратешко партнерство са САД, као и преданост Владе РХ улагањима у Хрватску војску”, рекао је потпредседник Владе и министар одбране Иван Анушић на Одбору за обрану.

Реч је о набавци осам хеликоптера UH-60M Black Hawk укупне вредности 273,8 милиона долара. Влада САД-а обезбедила је финансијску помоћ у износу од 139,4 милиона долара, што чини 51 посто потребних финансијских средстава, а преосталу своту обезбедиће Министарство одбране у трогодишњем прорачунском периоду од 2025. до 2027. године.

Испорука свих осамUH-60M Black Hawk очекује се 2028. године.

Пројект опремања вишенамјенским хеликоптерима UH-60M Black Hawk покренут је 2018. године ради замене хеликоптера Ми-8/17 источног порекла хеликоптерима западне производње. Прва четири UH-60M Black Hawk испоручена су 2022., а набављена су, такође, на начин да је за два хеликоптера финансирање обезбедила Влада САД-а, а два је купила Влада РХ, односно Министарство одбране.